Спаси София: Партиите в НС да се откажат от местата за паркиране около храм 'Св. Александър Невски'

OFFNews 02 ноември 2021 в 10:20 1137 0

Градските активисти от Спаси София изпратиха днес писма до седемте политически партии, които най-вероятно ще бъдат представени в 47-мото Народно събрание с призив публично да се откажат от незаконните си депутатски места за паркиране, окупирали едно от най-емблематичните  пространства на столицата около храм-паметника Св. Александър Невски. 

Има безброй аргументи защо площадът около храма не трябва да бъде превърнат в безплатен паркинг за депутатите. Това е едно от най-красивите пространства в столицата и символ на България. Затова призоваваме политическите партии още преди изборите да поемат публичен ангажимент, че ще дадат личен пример и ще се откажат от привилегиите си в името на обществения интерес, казва Борис Бонев, независим общински съветник.

Според активистите предишните ръководства на Народното събрание незаконно са си присвоили публичната общинска площ около сградата на Парламента, като даже не са плащали и дължимата такса към Столичната община. „Вместо освобождаване на огромния депутатски паркинг с над 100 места те са решили да обявят именно него за „зона за сигурност”. Очевидно не става въпрос за никаква зона за сигурност, а за подигравка с гражданите и злоупотреба със закона,  категоричен е Андрей Зографски, транспортен експерт от Спаси София.

От организацията са категорични, че депутатите няма как да бъдат привилегировани, докато всички останали граждани, фирми или институции плащат по 650 лв. на месец за всяко резервирано място в режим служебен абонамент. „Това са огромни средства - по 650 000 лв. на месец или по 25 нови автобуса за софиянци всяка година. Но тези пари отново биха дошли от данъците на гражданите и аз категорично не съм съгласен да се плаща тази колосална сума в името на личния комфорт на депутатите, коментира Борис Бонев.

От Спаси София припомнят, че в момента депутатите разполагат с два паркинга с общ капацитет от над 220 места. „Уважаемите народни представители ще могат да подължат да ползват големия паркинг зад Партийния дом. Но бих ги призовал по-често да идват на работа пеша, с велосипед или да ползват и градския транспорт. Това е прекрасен шанс не само да чуят какво мислят гражданите, но и да се запознаят с проблемите на столичани. Смятам че личният пример е ключов и това е възможност за всеки от тях да допринесе за по-чиста, красива и подредена София! Като човек, който ежедневно ползва градския транспорт, мога да ги уверя, че няма нищо страшно в това, казва с насмешка Борис Бонев.

От Спаси София очакват от БСП, ГЕРБ, ДБ, ДПС, Изправи се БГ! Ние Идваме, ИТН и Продължаваме Промяната още преди изборите да заявят публично, че ще се откажат от сегашната си незаконна привилегия и ще освободят паркинга при Св. Александър Невски. „Очакваме с нетърпение отговорите на партиите, които ще публикуваме на страницата си на 10.11.2021 г. Смятаме, че това ще бъде още един знак към гласоподавателите, които да направят информиран избор след две седмици, завършват от Спаси София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови