Спаси София настоява за велобагажници на рейсовете до Витоша

OFFNews 02 март 2021 в 10:06 2669 0

За да се подобри достъпът до планината и за улеснение на велосипедистите, независимият общински съветник Борис Бонев внесе доклад в Столичния общински съвет за монтиране на велобагажници на автобусите, обслужващи линии 63 и 66.

„Искаме да улесним практикуващите различни велоспортове и да направим Витоша достъпна за тях“, обяснява Бонев и добавя, че към момента за велосипедистите няма осигурен нормален транспортен достъп. „Велосипедите не могат да се пренасят с обществения транспорт, а използването на единствения работещ лифт не е добра алтернатива. Кабинките не са пригодени за велосипеди, а регламентираните трасета се намират далеч от крайната станция. Всичко това предизвиква не само огромно неудобство за значителна част от посетителите на Витоша, но и създава сериозен автомобилен трафик, задръствания, шумово и прахово замърсяване в планината“, мотивира се общинският съветник от Спаси София.

Линии 63 и 67 са избрани, тъй като най-добре свързват София с регламентираните трасета и места за практикуване на различни велоспортове. Бонев допълни, че велобагажниците, т.е. рамките за превоз на велосипедите, ще бъдат монтирани в задната част на автобуса, без да пречат на пътниците или да отнемат от местата за пътници в салона.

„Не става дума само за улесняване на определена група посетители на планината, а за решение, което дава реална алтернатива и намалява автомобилния трафик, а с това и замърсяването и хаоса в природния парк. Това не само ще направи изживяването в планината по-приятно, достъпно и зелено за всички ни, но и ще защити природните дадености в природния парк“, допълват от гражданската организация Спаси София.

Градските активисти са убедени, че осигуряването на нормален достъп на посетителите на планината с адекватен градски транспорт е единственият начин за устойчивото развитие на природния парк, който по думите им е едно от най-ценните и уникални дадености на София.

„Витоша има огромен потенциал за целогодишно практикуване на различни спортове и е прекрасно място за отдих, разходка и рекреация. Трябва да се възползваме от този потенциал и да направим планината максимално достъпна за всички още преди лятото, което е изключително важно в контекста на епидемията“, заключи Андрей Зографски от транспортния екип на организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови