Сова харис: 5 партии ще имат евродепутати

ОFFNews 22 януари 2014 в 09:21 5651 12

Изборите за Европейски парламент са в края на май.
Изборите за Европейски парламент са в края на май.

Пет политически партии ще имат свои депутати в новия Европейски парламент, ако изборите бяха днес, сочи социологическо проучване на агенция "Сова Харис".

БСП ще спечели 7 депутатски места, ГЕРБ - 6, ДПС -2. Партията на Николай Бареков "България без цензура"и Реформаторският блок ще имат подепутат в Европарламента, показва изследването, цитирано от в. "Преса".

То е проведено в периода 10-15 януари 2014 г. Разликата между БСП и ГЕРБ е 1.1 процента.

Запитване за нагласите за парламентарни избори, ако такива имаше в началото на януари, показва, че БСП щеше да има в НС 87 депутати, ГЕРБ – 82, ДПС – 30, Реформаторският блок – 18, Атака – 10, а партията на Бареков - 13.

Между БСП и ГЕРБ има относителен паритет. Докато в края на ноември разликата между тях е около 5%, сега тя е малко над 1%. Одобрението за БСП е с 2.4% по-високо от това на ГЕРБ, което говори за по-голям потенциал, обясбняват социолозите от "Сова харис".

Заявката на АБВ за излизане със самостоятелна листа е откъсване на част от елита на партията в нов политически субект. Моментът, избран от експрезидента Георги Първанов, е много неподходящ. В стратегически план изглежда, че разделението е най-чистият вариант за двете страни. В краткосрочен обаче изглежда, че сред социалистите ще се задейства инстинктът за самосъхранение и щетите за БСП от тази битка ще бъдат минимализирани, коментират още социолозите.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!