Социолози прогнозират загуби в големи градове за ГЕРБ: ще реши ли това съдбата на правителството

OFFNews 10 септември 2023 в 14:20 6600 0

Геновева Петрова и Добромир Живков.

Снимка bTV

Геновева Петрова и Добромир Живков.

На местните избори тази есен ГЕРБ ще загуби кметските си места в част от общините, включително и големи градове и това ще реши съдбата на правителството - прогнозираха социолозите Геновева Петрова ("Алфа рисърч") и Добромир Живков ("Маркет линкс") пред bTV.

"Въпросът е как ГЕРБ ще реагира на очакваната загуба на някои от големите градове. Със сигурност ПП-ДБ ще работи за този коалиционен формат, но ГЕРБ опитва да запази позиции през медийни скандали", отбеляза Добромир Живков.

Според Петрова в много по-голяма част от общините можем да очакваме балотажи в сравнение с предходни избори. Тя прогнозира "фрагментирани общински съвети и необходимост от съставяне на мнозинства“.

На местните избори през октомври президентът Румен Радев ще опита да се сдобие с позиции в местната власт, твърди тя.

За нея "напрежението е обичайно състояние в коалицията" и "пълно доверие и взаимно харесване няма да се случи". Но тя смята, че е достатъчно управляващите да имат яснота за целите и резултатите, които преследва. "Дали ще издържи "сглобката" зависи и от резултата от местните избори. Зависи ще има ли остри обвинения между партньорите по време на кампанията", прогнозира Геновева Петрова.

„Не очаквам да спрат да прехвърчат искри между управляващите. Видяхме през лятото управленската програма на правителството, но формата за взаимодействие между партньорите е спонтанна, нямат коалиционно споразумение. До местните избори не очаквам да има „разглобяване на сглобката“. След местните избори ще можем да коментираме как ще се развият отношенията между тях“, добави социологът от „Алфа Рисърч“.

Очакваната картина на резултата от вота коментира и Живков с думите, че "проблемите не са вследствие на управлението през последните три месеца, а се наслояват в обществото през годините. Те са свързани с тежка институционална недостатъчност. Все пак това е тест за властта. Видяхме опитите за превенция по пътищата. Този политически сезон не очакваме да бъде гладък. Има несигурност какво предстои, какви ще бъдат отношенията между играчите и местните избори".

Според него управляващата неформална коалиция ще окаже влияние върху предизборната кампания, която "няма да бъде толкова изострена".

Няма да има и "гръмогласно празнуване на победителите". Ще е налице преразпределение на местата в големите градове.

"Вероятно ГЕРБ ще загуби в част от големите градове. Знаем, че все още не са обявени кандидатите на много места. В общи линии сценарият е, че ще има разместване в някои от големите градове, но въпросът е каква ще е реакцията от ГЕРБ-СДС. Мисля, че ПП-ДБ ще работят за запазване на коалиционния формат. ГЕРБ защитава интересите си през медийни скандали и забележки, които се решават не в установен формат“, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!