Социолог: Протестът беше разделен, това ще доведе до затихването му

OFFNews 04 октомври 2023 в 11:14 1033 1

Елена Дариева

Снимка Личен архив/БНР

Елена Дариева

Още от римско време е известна фразата "Разделяй и владей". Протестът бе разделен, най-вероятно предстои да бъде овладян. Правителството определено се справи "с помощ от приятел". Справи се частично, доколкото блокадите по пътищата на страната се очаква частично да бъдат прекратени. 

Така коментира преговорите на правителството с енергетиците и миньорите вчера социологът Елена Дариева от агенция "Насока" по БНР. 

Според нея са направили впечатление "колаборацията и интегритета, който демонстрираха трите формации", подкрепящи правителството. По думите ѝ "спойката се засилва".

"Политиката е игра на стъклени перли. Двама от играчите в тези 3 формации, които подкрепят кабинета, са с много по-голям опит. Нямаше как да не направи впечатление активната роля на Делян Пеевски. Той се разпореждаше. Без всякакво съмнение е умение да пораждаш кризи, а после да ги разрешаваш. Протестът беше разцепен и това ще доведе до неговото затихване. Има политическа логика във всички тези действия", коментира Елена Дариева. 

Дариева подчерта, че заложените срокове за промени в Конституцията показват "хоризонт минимум три месеца напред - продължава животът на кабинета и след местния вот". 

"Виждам воля да бъде удържана стабилността на кабинета и той да продължи да функционира, макар и трудно", каза още Елена Дариева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови