Социолог: Първанов е в позиция "иди ми, дойди ми", ГЕРБ и Реформаторите са като мечка и заек

OFFNews 02 февруари 2014 в 14:06 5322 12

Снимка БГНЕС

Кольо Колев

"За мен е нелепа политиката на господин Първанов. Идеята, че можеш да направиш нов политически субект, да издигнеш алтернативна листа и да твърдиш, че си в тази партия, която има друга листа е меко казано несериозно. Това е малко иди ми, дойди ми", каза директорът на социологическа агенция "Медиана" Кольо Колев в интервю за "Фокус".

Според него е "смешно" Първанов едновременно да издига алтернативна листа на АБВ и да остава в БСП.

"Разбира се, то е смешно като аргументация, но целта е да се воюва именно за БСП, което е и основната мотивация на проекта АБВ. Тъй като г-н Първанов ясно си дава сметка, че напусне ли БСП, всъщност вече не може да участва в битката за партията. Битката за сваляне на ръководството е битката срещу Станишев. Затова той стои в тази малко смешна разкрачена поза - хем съм друг, хем съм вътре в партията", коментира Колев.

Имам сериозни съмнения в потенциала на АБВ да отцепи значителна част, допълни той.

По думите му случващото се е удар срещу БСП, срещу правителството, подкрепяно от ДПС.

Няма никакво съмнение, че политически трусове в ръководството на партията дават отражение и върху самото управление. Още повече, че г-н Първанов директно взе на въоръжение езика на протестърите и обвиненията му са просто едно към едно взети от опозицията. Това несъмнено е удар и върху управлението и върху управляващата партия. Остава да видим колко тежък е той", каза Колев.

Според него вотът на недоверие, иницииран от ГЕРБ, е "игра в същата схема".

На въпрос има ли „прегръдка” между ГЕРБ и Реформаторския блок Колев отговори "Много е трудно да се предвиди, защото прегръдка между мечка и заек не е много позитивна за заека, тъй като няма никакво съмнение, че основната сила в случая е ГЕРБ, а пък Реформаторският блок е значително по-слабичък".

И все пак, според Колев, сега позицията на Реформаторския блок била по-почтена, преди били "шменти капели".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!