Социалният министър отряза протеста на КНСБ, няма как 100 лева увеличение

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2017 в 14:20 6682 0

100 лева увеличение на заплатите в публичния сектор към този момент е невъзможно, но ръстът на минималната заплата с близо 10% трябва да успокои протестиращите синдикати. Такова мнение изрази социалният министър Бисер Петков в Народното събрание днес.

"Идвам от Министерски съвет, където приех декларацията на протестиращите от името на правителството. В нея от КНСБ са поставили исканията си за по-значително увеличение на работните заплати, по-високи доходи за работещите. Информирах ги, че правителството прави възможното чрез инструмента, който има, именно минималната работна заплата, да съдейства за увеличаване на доходите", каза Петков, който днес успя и да се срещне с недоволните синдикати.

Относно планираното увеличение на минималната работна заплата от 460 на 510 лева, министър Петков каза: "Потвърдих, че това е един от приоритетите в управленската програма на правителството и този приоритет чрез бюджета на държавата намира своите проекции и за работещите в публичния сектор, където също е предвидено 10% увеличение на заплатите."

Относно искането на КНСБ за 100 лв. увеличение на заплатите в публичния сектор и дали това е възможно, социалният министър каза: "Не мисля, че по такъв начин на калпак трябва да се увеличават заплатите. Говорим за средно увеличение, не мога да твърдя за всички сектори. За сектора, който отговарям, е предвиден ресурс от 9 млн. и 400 хил. лв., който ще позволи средно 10% увеличение на заплатите, за работещите в агенциите."

В проекта на бюджета на Държавно обществено осигуряване се предлага увеличение на някои от плащанията, които се фиксират със закона на бюджета, като обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 години, минималния размер на обезщетението за безработица.

В проекта на държавния бюджет е предвидено увеличение на размера на месечните семейни помощи за отглеждане на деца. С ресурса, с който разполага държавата, се прави възможното да се използват най-ефективно тези публични ресурси, каза още Петков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !