Социалният министър: От 1 юли минималната пенсия става 523 лева

Еднократна помощ от 1512 лв. за пострадалите от наводненията

OFFNews 20 юни 2023 в 10:43 4008 0

Иванка Шалапатова

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика

След 1 юли пенсиите ще се увеличат с 12%, каза пред bTV министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Тя заяви, че финансовият министър Асен Василев е потвърдил, че в бюджета има пари за увеличението на пенсиите по т.нар. швейцарско правило.

Това означава, че пенсиите от 467 лв. ще се увеличат на 523 лв.

Шалапатова заяви, че ще има и серия от помощи за хората, които пострадаха от наводненията след проливните дъждове. Министерството на труда и социалната политика ще отпусне еднократна финансова помощ до 1512 лв., като вече е започнало подаването на заявленията. Освен това ведомството може да увеличи капацитетите на общините и областните управи за програмите за топъл обяд.

Третата възможност, след кандидатстване от страна на общините, е отпускане на суми по Фонд "Социална закрила". Сумите се отпускат за закупуване на електроуреди и други продукти, необходими за домакинствата. Освен това МТСП отпуска 100 хил. лв. за наемане на безработни лица до 4 часа на ден.

Шалапатова коментира още, че до края на следващата година трябва да бъде завършена реформата и при всички домове за деца. Министърът изтъкна, че по Плана за възстановяване и устойчивост е заложено и закриването на домовете за възрастни хора от стария тип. От началото на миналата година са закрити девет от тях. Според ПВУ домовете трябва да са по-малки, в тях да работят подготвени хора, а грижата да е хуманна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!