Социалистите в ЕП: Правосъдието да освети съмнителните действия при управлението на Борисов

OFFNews 21 март 2022 в 20:34 3147 0

Снимка twitter.com/JFLopezAguilar

Правосъдието в България и в ЕС трябва "да освети" многото случаи на съмнителни действия в годините на управление на Бойко Борисов. Това се посочва в становище на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Днес председателят на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар се е срещнал с министъра на правосъдието Надежда Йорданова. Двамата са обсъдили състоянието на върховенството на закона у нас в последните години.

Според тях има твърде много въпроси, които се нуждаят от отговор, особено след като Европейската прокуратура потвърди получаването на данни от България за сериозни съмнения за измами със средства от ЕС и постоянна корупция на висшестоящи лица. Двамата са се съгласили, че твърде много случаи будят тревога в българското общество и подкопават вярата на българите в постиженията на демокрацията.

Агилар вярва, че Европейската прокуратура ще свърши своята част от работата, но заяви, че разчита и на българското правосъдие.

Той отбеляза, че е необходимо да се спазва независимостта на правосъдието, извършваните действия да бъдат законосъобразни и да се уважават презумпцията за невиновност, правото на информираност, достъпът до защита.

Г-н Борисов трябва да може да отговори на въпросите на разследващите и се надявам да сътрудничи на разследването в България, добави Агилар.

Евродепутатът Петър Витанов заяви, че в продължение на дълги години Борисов и ГЕРБ са заблуждавали българите и са твърдели, че имат безусловната подкрепа на европейските институции и на Европейската народна партия. Това доведе до пагубни последици за страната по отношение на върховенството на закона, отбеляза Витанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков