Социалисти почистиха Паметника-костница в Лозенец

OFFNews 05 април 2022 в 19:55 2056 4

Социалисти от БСП - "Лозенец" почистиха Паметника-костница на територията на района. Инициативата е на общинския съветник от групата на "БСП за България" и председател на Районния съвет на социалистите в "Лозенец" Николай Велчев. В почистването се включи и председателят на Младежкото обединение в БСП - София Габриел Вълков.

"По-всички международни договори ние сме длъжни да опазваме паметниците. Крайно време е да спрем възраждането на неофашзма от хора, готови на всичко, за да се харесат на западни фондации. В основата на неолиберализма е русофобията. Тя служи като инструмент на шепа хора да се изявят временно на политическата сцена. Оскверняването на паметници е вандалски акт. А когато говорим за Паметник-костница в "Лозенец" е нарушение на всички международни правни и морални норми за опазване на войнишките паметници. Години наред такива монументи системно са обект на вандализъм, но подобни деяния са в грубо нарушение на Женевската конвенция, съгласно която всяка страна има право, независимо от каузата на войната, да има свои военни гробове и паметници на територията на друга страна, като те са неприкосновени" - твърди Николай Велчев. 

Един от белезите за цивилизовано общество е именно да пази, уважава и предава историята на поколенията, каза Габриел Вълков и добави: "Вярваме, че историята трябва да се пази на всяка цена, точно заради събития като настоящите. С действията си държавници в днешно време няма как да отменят геройството на хората, които са дали живота си в името на България. Ние сме длъжни да пазим, уважение и да разказваме на следващите поколения историята с всички нейни възходи и падения".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

05.04 2022 в 21:38

Разказ от бабата на позната полякиня. Началото на Втората световна. През селцето им минават германците. Културни и възпитани. Настаняват се по домовете, не пипат нищо чуждо, да не говорим да посягат на жените. Ядат от храната на селяните, а на тръгване им издават разписка. Накрая минава касиер и осребрява разписките.
Идват руснаците - грабежи, изнасилвания и убийства наред...
НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО!

-2175

3

IvanGrozn

05.04 2022 в 20:36

Виждаме какво е решавал обикновения солдат тогава, виждаме и сега в Буча, Мариупол и другаде. Обикновения солдат е избрал да краде, да изнасилва, да убива, а родните комунисти/социалисти/русофили сами по собствена воля избират да го възхваляват. Срам и позор сте!

3767

2

Име на профила

05.04 2022 в 20:30

Аз съм съгласен с казаното по-долу - осъждам този акт на пълна с безмислие постъпка - да се чисти малко истина от купчина камъни, представляващи вменявана ни с поколения лъжа.

От никого не са ни освобождавали изобразените солдати, този пулемет ППШ изобразен на паметника е носен от съветските окупатори.

610

1

Kиро Ванкувара

05.04 2022 в 20:15

Русофилите и Русофобите са били винаги врагове на България според мен.
Ако се опитате да се замислите .. какво е решавал редовият Солдат, може би ще проявите човешко съчувствие, ако това по горе ви се отдаде и тогава може би ще осъдите този акт на пълна с безсмислие постъпка.