СОС осъди военните действия на Путин, съветниците от БСП чакат национална позиция

Калоян Паргов: Да не бързаме като "пърле пред майка си"

OFFNews 24 февруари 2022 в 15:44 1883 0

Категорично осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да започне пълномащабни военни действия срещу Украйна като стъпка от систематичното нарушение на международното право, започнало с анексирането на Крим и признаването на самообявилите се за независими държави области в Източна Украйна. 

Това се казва в декларация, приета от Столичния общински съвет днес. Общата позиция е била обсъдена на извънреден председателски съвет преди началото на сесията, а декларацията бе изчетена от председателя на СОС Георги Георгиев. Тя бе приета с 41 гласа "за", 1 - "против" и двама "въздържали се". В гласуването не участваха съветниците от БСП.

В декларацията се казва още:

Абсолютно неприемливо за нас е посегателството върху териториалната цялост на една суверенна европейска държава. Никакъв исторически прочит не оправдава военната интервенция, загубата на човешки животи и унищожени съдби.

Изразяваме възмущението си, че Руската федерация еднолично сложи край на възможностите за дипломатическо решение на напрежението между двете страни, а преговорите бяха заменени с едностранни военни действия на територията на съседна суверенна държава.

Подобна военна агресия напомня за отминали епохи, които се надявахме да са останали в историята. Възкресяването им в съвременния свят поставя цялото човечество и най-важните постижения на нашата цивилизация от последните 70 години пред сериозна опасност.

Призоваваме Руската федерация да даде шанс на мира и да се върне на масата на диалога, където дипломацията да предотврати по-нататъшна ескалация на конфликта.

Обръщаме се към руските граждани да използват всички законови средства, за да спрат безумната война, която започна тяхното правителство. Имперските амбиции и военната агресия нямат място в днешния свят.

Настояваме защитата на живота и здравето на цивилните граждани в региона да бъде абсолютен приоритет и изразяваме пълната си подкрепа за народа на Украйна и неговия европейски мирен избор.

Световната демократична общност, към която принадлежи и България трябва да се обедини около ценностите, изградили европейската  цивилизация и не допусне силово прекрояване на границите на една суверенна държава.

Подкрепяме заявената от президента и премиера готовност на българската държава да предприеме незабавни действия за защитата на правата и законните интереси на българите, живеещи в Украйна, като им окаже необходимата подкрепа, включително чрез осигуряване на възможности за приемането им в България.

Призоваваме българския президент и правителството да предприемат действия и наравно с нашите евро-атлантически съюзници да защитят принципите на международното право, да гарантират националния интерес на страната ни и общите ни ценности. 

Калоян Паргов: СОС трябва да изчака националната позиция за Украйна

Предлагам Столичният общински съвет да изчака националната позиция за Украйна и да не бързаме като „пърле пред майка си“. Нито имаме компетенцията, нито имаме информацията, освен от медиите - наши и чужди. Това каза председателят на групата на „БСП за България“ в СОС Калоян Паргов по повод предложението за обща декларация на общинските съветници от София.

„Не очаквам да се съобразите с нашата позиция. За това БСП се въздържа, на този етап, да участва в приемането на такава декларация. Ние заявяваме, че ще изчакаме националната позиция, която е редно да бъде и позиция на всички институции в България“, заяви Паргов.

Той обясни, че още на председателския съвет на СОС представителите на БСП в него са заявили, че въпроси, като случващото се в Украйна, които са от такава важно значение и са извън компетенциите на Столичния общински съвет като орган на местното самоуправление, да изчакат националната позиция, както и информацията от службите, които са на изслушване в Народното събрание. Към този момент продължават срещите в НС и се подготвя обща позиция.

„Изпратените текстове от г-жа Малина Едрева (ГЕРБ) и от г-жа Грети Стефанова (ДБ), контрастират с нашето коренно различно виждане за това как трябва да изглежда подобна декларация, макар и извън нашите компетенции“, изтъкна председателят на групата на БСП.

„Ето защо ние не заявихме нашето желание за корекции. Говорим за два различни текста, макар да имат общи съдържателни части, но в изказа и оценките се различават“, каза още Калоян Паргов.

Предложението на БСП за отлагане на приемането на декларация за Украйна не бе прието от СОС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!