София пита сръбското МВнР защо са задържани двама българи при посещението на Вучич в Босилеград

OFFNews 14 март 2023 в 16:08 1316 0

Външно

Снимка МВнР

Българското външно министерство чака отговора на Сърбия.

Българското външно министерство поиска обяснение от МВнР на Сърбия за причините да бъдат задържани двама българи при посещението на сръбския президент Александър Вучич в Босилеград. 

Миналата събота нашите сънародници бяха задържани в полицията на населения с голяма българска общност сръбски град точно по време на първата от 97 г. визита на президент там. Димитър Димитров обясни, че заедно с жена му Даниела, която е професор, са били арестувани около 10 часа, защото имали няколко плаката, които възнамерявали да покажат на президента. В полицията чакали 30-40 мин., без да им обяснят защо са задържани. Били пуснати чак след като посещението на Вучич приключило.

Полицай се издал, като съобщил, че хеликоптерът на държавния глава излетял, след което двамата българи били изведени.

От съобщението на българското МВнР се разбира, че на 13 март по искане на София е бил проведен телефонен разговор със сръбския посланик у нас Желко Йович.

"Повод за разговора бе временното задържане от органите на реда на двама активисти на българското национално малцинство в Босилеград, Сърбия, на 11.03.2023 г. От българска страна бе поискана официална информация за случилото се, което хвърля сянка върху посещението на президента на Сърбия Александър Вучич в Босилеград, което е първо посещение от 97 години насам на сръбски държавен глава в този град, в който живее голяма част от българското национално малцинство в съседната ни държава. Причините за задържането на двамата активисти на българското национално малцинство, които се борят за подобряване на условията на живот в Босилеград, трябва да бъдат изяснени. Важно е да се отчита и предизвиканата негативна реакция в България. Спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на европейска интеграция", посочват от Външно.

Разговор е бил проведен още в събота с полицейското управление в Босилеград от нашия консул в Ниш Илия Бонджолов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови