Софи ин'т Велд и Елена Йончева обвиниха ЕК, че задълбочава проблемите с върховенството на закона у нас

OFFNews 29 ноември 2021 в 21:00 3531 1

Снимка Стопкадър YouTube

Евродепутатът Елена Йончева и председателят на мониторинговата група Софи ин'т Велд на посещение в София през септември

Председателят на мониторинговата група Софи ин'т Велд в Европейския парламент и евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева обвиниха Европейската комисия (ЕК) за задълбочаването на проблемите с върховенството на закона в редица страни от ЕС, включително и България.

Групата представи в Европейския парламент резултатите от посещенията си в 4 държави, сред които и у нас, предаде БНР. 

"От това, което имах като информация преди визитата ми, установих, че там, където комисията като пазителката на договорите е трябвало строго да следи за прилагането на законите, тя всъщност е била много, много небрежна", заяви Софи ин'т Велд.

Като отбеляза, че групата е била у нас преди изборите, тя допълни:

"Трябва да кажа, че бяхме обезпокоени от много неща, които видяхме там, особено тези, които бяха свързани със свободата на медиите и техния плурализъм. Смятам, че тук ситуацията е наистина потресаваща. По отношение на борбата с корупцията и начина, по който работи прокуратурата, също отбелязахме, че има причини за много сериозно безпокойство."

Софи Ин'т Велд допълни, че според нея българското служебно правителство е било решено да използва времето, за да осигури информация и за правителства занапред във връзка с борбата с корупцията.

"В България липсата на отчетност на главния прокурор е повече от явна и този въпрос трябва да се третира бързо. Повече от 10 г. гласовете на българите бяха заглушавани, което се дължеше на много дипломатичните доклади на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка", отбеляза Елена Йончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови