Сметната палата проверява Летище "София"

OFFNews 21 юли 2016 в 21:59 3711 0

Сметната палата ще провери на дейността на държавното дружество "Летище София", което стопанисва летището в столицата. 

Проверката ще обхване периода от 1 януари 2013 г. до 30 юни 2016 г. По план одитът трябва да приключи до март догодина, решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента. 

Одитът на предприятието беше поискан от БСП, след като синдикати обвиниха ръководството на летището в източване на средства. Според обвиненията дружеството може да изкарва повече пари, отколкото в момента, и затова няма нужда да бъде давано на концесия. 

Първоначалното искане беше за проверка от 1 септември 2011 г. до 31 юли 2015 г., но Сметната палата прецени, че периодът е твърде дълъг. 

Депутатът от БСП Румен Гечев даде за пример продажбата на свои 160 дка за 7 млн. лв. на компанията "Хемус Еър", която е в една структура с превозвача "България Ер", който от своя страна дължи на аеропорта 50 млн. лв.

Решението за продажба на имота, който е бил отреден за карго, кетъринг, обслужване на самолети и инженерни системи, трафопост и митница, е взето от правителството в оставка през март 2013 г. То е за пряко договаряне с "Хемус Еър", която вече притежава части от имота и иска да го вземе целия.

След изявлението на Гечев директорът на Летище "София" Христо Щерионов заяви, че има реални аргументи, които обясняват защо печалбата на летището намалява от 2008 г. насам. 

"След Европейската директива за отваряне на пазара, която позволи навлизането на още два наземни оператора - Swissport и Gold Air печалбата от наземно обслужване намаля три пъти. Освен това поради конкуренцията намаляха и цените на услугите. Отварянето на пазара се отрази и на зареждането с гориво, което преди се извършваше само от летище София. Навлязоха още два оператора, които свиха пазарния дял със 95%", заяви Щерионов в съобщение до медиите.

Друг фактор, който доведе до намаляването на приходите, е че от 2010 г. в държавният бюджет отиват 50% от наемите, събирани на летище София, посочва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!