Сметната палата проверява как три министерства харчат парите за COVID-19

OFFNews 31 юли 2020 в 11:27 2458 0

Сметната палата ще извърши три одита, с които ще провери как се харчат парите за мерките в борбата с COVID-19, съобщиха оттам.

Проверките ще са в министерствата на финансите, на социалната политика и на земеделието, както и в Държавен фонд "Земеделие" и агенциите по заетостта и социалното подпомагане.

Първият одит е „Ефективно и прозрачно използване на публичните средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19 - икономически мерки за микро, малки и средни предприятия“ . Той ще бъде осъществен в Министерствата на икономиката и на финансите. Вторият е „Ефективно и прозрачно използване на публичните средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19 - мерки за социална подкрепа и заетост“ и ще бъде в Министерството на труда и социалната политика и агенциите по заетостта и социалното подпомагане. Третият е „Ефективно и прозрачно използване на публичните средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19 - мерки за подпомагане на земеделски производители“ и ще бъде в Министерството на земеделието и ДФ „Земеделие“.

Трите одита ще обхванат периода от 01.02.2020 г. до 31.03.2021 г.

За да ги реализира, Сметната палата измени Програмата си за одитната дейност за 2020 г., като прекрати други одитни задачи. Така ще може да фокусира усилията си върху безпрецедентните предизвикателства, причинени от пандемията, и предприетите мерки от правителството за намаляването на тежестта от кризата за българските граждани и бизнеса, които ангажират значителен финансов ресурс, уточняват оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови