Служебното правителство е получило конкретна дата за влизането ни в Шенген

Според Радев най-важното от изборите е, че ще има парламент

OFFNews 04 април 2023 в 14:00 5674 4

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев

Служебното правителство е получило дата за влизане на България в Шенген. 

Това стана ясно от думите на президента Румен Радев, който коментира резултатите от изборите. 

"Надявам се формациите в Народното събрание да се възползват от "възможностите на служебния кабинет за по-задълбочена евроинтеграция. От тях зависи дали ще се присъединим към Шенген - служебното правителство вече получи конкретна дата, от партиите зависи дали и кога България ще бъде готова да се приседини към еврозоната", обясни държавният глава. 

На 8 декември Австрия и Нидерландия гласуваха с "не" приемането на България в Шенген. 

"Най-важният резултат от изборите е, че ще имаме парламент. Надявам се това Народно събрание да заработи по-скоро, защото България не може повече да чака. Нуждаем се от парламент, който да даде устойчиво решение на политическата криза, като формира консенсусно мнозинство около ясни политики, цели и процеси и излъчи устойчиво редовно правителство", коментира президентът Румен Радев след изборите в неделя. По думите му от партиите зависи дали ще има такова правителство. 

"Във връзка сме с ЦИК и когато се обяви поименния състав на парламента, веднага ще издам указ за свикване. Нека изчакаме определението на ЦИК", коментира президентът.

Попитан ще даде ли отново повече време на партиите при консултациите, а впоследствие и при раздаването на мандатите, държавният глава заяви:

"Трябва ли да дам повече време или не? Какво се случи след миналите избори - дадох много време, за да се загърби острата предизборна риторика, а претенциите към президентската институция - че президентът иска да управлява със служебно правителство и разтяга процедурата". 

Според Радев партиите не трябва да губят и ден. "Да започнат процеса още от днес. Вярвам, че вече са в диалог", коментира още той. 

Президентът посочи, че е важно партиите да се обединят около приемането на бюджета, за да се даде отговор на наболелите финансови въпроси. "Стои за решаване сложно уравнение - всички партии настояваха да няма пипане на данъците, да не се връщат данъчните ставки и да запазим 3% дефицит", подчерта Радев. 

По думите му, след като изборите свършиха, трябва да се мисли прагматично и реалистично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11720

4

alenaa

04.04 2023 в 19:57

За съжаление , медицинската сестра с две медицински академии трябва да я търпим още 4 години .

8769

3

flatko

04.04 2023 в 18:28

Има дата, как да няма?
Датата е 30 февруари, по-известна като The 12th of Never.
С тези комундели на власт - толкова.

4638

2

Того

04.04 2023 в 16:52

Не му вярвам, този президент е срам за България.

1935

1

Муню

04.04 2023 в 16:34

А бре, от служебното правителство имали дата за влизане в шенген. Амо понеже Радев, не се меси, явно не знае коя е датата!!! По-интерсното е, че служебното правителство си кюта.
Негодни за една сносна лъжа, както се казва във филма

 
X

Да помогнем на украинските деца!