Служебният външен министър даде висока оценка на Петков за Северна Македония

Ангел Марковски 08 август 2022 в 12:24 4980 0

Служебният министър на външните работи Николай Милков

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Служебният министър на външните работи Николай Милков

Организацията на изборите в чужбина, проактивно участие в ЕС и НАТО, отношенията  със Северна Македония, присъединяването на България в Шенген и ОИСР. Това са водещите приоритети на служебния министър на външните работи Николай Милков, цитиран от БНР. 

"По отношение на политиката спрямо Северна Македония ни предстои приемането на писмен документ, който ще дефинира задачите на различни институции и организации по отношение на това, което ще се прави, така че да има един системен подход на държавата. За съжаление, докато ние разполагаме с един консенсус по темата, там той не се вижда. Там има риск от обратимост, който се заявява открито, обясни Милков.

“Трябва да се затвърди пробивът по отношение на Северна Македония“, каза Милков и подчерта, че "високо" цени работата на кабинета "Петков" за РСМ.

Милков представи екипа и приоритетите си в рамките на кабинета "Донев". Велислава Петрова запазва поста си на заместник-министър с ресори Република Северна Македония и ОИСР. Другият заместник-министър ще бъде Костадин Коджабашев, който ще е и говорител на министерството. Петрова беше заместник и на Теодора Генчовска. Тя ще отговаря за двустранните отношения с Република Северна Македония и за процесите по присъединяването на страната ни към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Милкова каза, че ще дава пресконференция всяка седмица. 

Около 800 секции се очаква да бъдат разкрити за гласуване в чужбина на парламентарния вот на 2 октомври.  За организацията на изборите в чужбина са осигурени 7 милиона и 600 000 лева.

На въпрос дали експулсирането на четирима български дипломати и още 10 технически служители от мисията ни в Русия ще попречи на провеждането на изборния процес в двете секции в тази държава, заместник-министър Костадин Коджабашев отговори:

"Към настоящия етап посолството ни в Русия разполага с 8 човека дипломатически и технически персонал - напълно достатъчни да покрият избирателните секции в Москва. Ще бъде командирован човек, който ще работи в секцията в Санкт Петербург. Едва ли Руската федерация ще забрани провеждането на избори в двете, които ще бъдат открити в двете дипломатически представителства".

Министър Николай Милков съобщи, че през септември ще бъде направена презентация за готовността ни за присъединяване към Шенгенското пространство, и припомни, че от десет години има положително становище на Европейската комисия, че България има техническа готовност за това:

"Същевременно на някои наши партньори следва да се представи това, което сме направили в рамките на тези десет години, защото Шенген, от своя страна, също е една развиващата се система - променят се правилата, усъвършенстват се, усложняват се".

Освен провеждането на парламентарния вот в чужбина, Милков изтъкна като свой приоритет гласът на България да се чува по-силно в колективните позиции на ЕС и НАТО за посрещането на кризите, пред които светът е изправен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови