Служебният кабинет влизал в корупционен батак

Това правителство трябва да установи какво става с парите от хазарта, "Автомагистрали" и сделките на "Борисов 3", обяви Ивайло Мирчев

OFFNews 16 май 2021 в 10:30 4601 0

Снимка БНР

"Служебното правителство влиза в един корупционен батак, в система, пропита от машинации", заяви Ивайло Мирчев от Демократична България пред БНР.

"На този служебен кабинет ще му е трудно. Редно е да му се даде период за навлизане, да се даде време на министрите, за да разберат къде са. И след това да изсипваме критиките, ако има такива", коментира той.

По думите на Мирчев основната задача на всяко служебното правителство е да проведе честни и прозрачни избори, но конкретно на това задачата му е и да започне разследване и да покаже "уродливите практики" в сделките на управлението на Бойко Борисов.

"Това правителство трябва да установи какво става с парите от хазарта на Васил Божков и защо не са влизали в държавния бюджет. Божков и Борисов бяха ортаци. Божков беше оставен в Комисията по хазарта да прави каквото поиска, беше му позволено да не си плаща хазартните такси. И за това нещо трябва да отговаря бившият финансов министър на Борисов Владислав Горанов", каза още Мирчев. 

Той даде пример и с "Автомагистрали" и сделките, сключвани от кабинета "Борисов 3".

Комисията за ревизията на управлението е създадена, защото няма прокуратура и няма кой да разследва престъпленията на управлението, смята Мирчев.

"Прокуратурата е завладяна, съдът в голяма степен е също завладян и това, което остава, е да се направи парламентарна комисия с депутати, които да задават въпросите", смята Ивайло Мирчев. 

Мирчев обясни, че искането на Демократична България за закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата не цели прекратяването на делата срещу крупни бизнесмени, защото те могат да бъдат съдени и в обикновен съд. Целта е да се премахне "тази бухалка" на прокуратурата.

"Искаме да променим модела с конкретни приоритети, които са свързани с реформа на прокуратурата и съдебната власт, измитане на Иван Гешев като главен прокурор, защото той е проводникът на интересите на мафията в страната ни. Неговото измитане е първата стъпка към това никога повече да не изпадаме в ситуация, в която цялата власт е в ръцете на няколко души - Борисов, Доган и Пеевски", бе категоричен Мирчев.

Демократична България не участва в служебния кабинет, въпреки че  министърът на икономиката Кирил Петков е бил сред основателите на "Да, България". От години обаче той не е във формацията, посочи още Ивайло Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови