След три напъна парламентът събра кворум и без ГЕРБ

Елица Мартинова 29 ноември 2013 в 09:17 3590 6

Народно събрание, пленарна зала Снимка: БГНЕС
Народно събрание, пленарна зала Снимка: БГНЕС

 

За втора сутрин тази седмица парламентът не успя да събере необходимия кворум от 121 депутати, за да започне работата си.

В сряда причината бе обилният снеговалеж. Днес кворумът бе саботиран от парламентарната група на ГЕРБ.

Около 9.05 ч. председателят на парламента Михаил Миков откри процедурата по регистрация, но в залата се регистрираха само 112 души - с девет по-малко от необходимата бройка за начало на заседанието.

По време на регистрацията в пленарната зала бяха едва четирима депутати на ГЕРБ - Дарин Димитров, Десислава Атанасова, Даниела Дариткова и Красимир Ципов.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви 15-минутна почивка, след която ще бъде направен повторен опит да се събере кворум.

От случващото се в кулоарите стана ясно, че парламентарната група на ГЕРБ не е забравила за работния си ден - голяма част от тях бяха в сградата на Народното събрание, но умишлено не влязоха в пленарната зала. Бившите управляващи за пореден път обясниха, че отговорност за кворума носят групите, които подкрепят правителството - "Коалиция за България" и ДПС.

Има вероятност акцията на бившите управляващи да е свързана с предстоящия семинар на БСП и ДПС, който започва днес на Боровец. От ГЕРБ явно бяха решили да "дадат урок"  и да покажат на управляващите партии, че трябва да крепят кворума си, дори да им предстои пътуване.

Втората процедура също бе неуспешна, тъй като в залата се регистрираха 119 депутати. В редиците на ГЕРБ бе единствено Десислава Атанасова. Председателят Миков бе на косъм да закрие работния ден и да насрочи следващото заседание за сряда. Колегите му обаче го убедиха да направят трети опит, който в крайна сметка събра 122 депутати и заседанието започна.

Веднага след обявеното начало депутатите на ГЕРБ се втурнаха в пленарна зала, където първа точка са промените в Закона за здравето, за чието разглеждане в парламента пристигна здравният министър Таня Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови