След срива на Търговския регистър: До 15 ноември ще има хранилище за бекъпи

OFFNews 29 август 2018 в 15:43 2378 0

До 15 ноември ще заработи централно хранилище за резервни копия на данните от държавните системи и регистри.

Това е част от утвърдения днес от правителството план за защита и съхранение на данни на критичните системи и регистри. Решението идва след като Търговският регистър се срина и не работеше няколко седмици заради няколко изгорели харддиска и невъзможност данните бързо да бъдат възстановени от бекъпите на сайта.

Новият план, които има за цел подобни сривове да не се повтарят, предвижда разширяване на капацитета и функционалностите на съществуващото хранилище, разположено в Основния център за данни на електронното управление. Там ще се съхраняват резервни копия по утвърдена от всяка администрация процедура. До 10 септември институциите трябва да изпратят на председателя на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) изготвените от тях детайлни процедури за създаване на резервни копия и възстановяване на данни.

До същата дата председателят на агенцията за електронно управление и отговорните администрации трябва да извършат анализ на потенциалните рискове по отношение на преносния капацитет на Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ). За трансфера на резервните копия към и от хранилището ще се използва именно тази мрежа.

До 15 ноември пък ще бъде обезпечен необходимият капацитет за работа на хранилището. Административните органи задължително ще трябва да съхраняват резервно копие по утвърдената от тях процедура. Отговорността за целостта и сигурността, включително криптографска, на резервните копия на данни е на съответната администрация. Агенцията за електронно управление ще осигурява физическата, комуникационната и инженерно-техническата сигурност, необходима за съхраняване на копията в Основния център на е-управлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови