След хакерската атака: Сметната палата ще проверява управлението на Български пощи

Йорданка Веселинова 20 май 2022 в 10:28 1609 0

Вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова

Снимка БТА/Владимир Шоков

Калина Константинова

След хакерската атака, която за седмици блокира работата на Български пощи, Народното събрание реши Сметната палата да извърши одит на управлението пощенската служба през последните три години. Решението бе прието с пълно мнозинство от общо 165 гласа "за".

Проекторешението бе предложено от партиите от управляващата коалиция. В предложението на ПП, БСП, ИТН и ДБ беше заложено одитът да обхваща периода от 1 януари 2020 г. до 30 април 2020 г., като трябва да започне от следващия понеделник - 23 май, а окончателният доклад да бъде внесен в НС до 29 юли 2022 г.

Халил Летифов от ДПС предложи срокът за внасяне на доклада да бъде удължен с един месец - до 29 август. По думите му информацията не трябва да се представя непосредствено преди депутатската лятна ваканция и да липсва дебат. Вторият му аргумент гласеше, че с по-дълъг срок анализът ще е по-добър и подробен. Благовест Кирилов от БСП пък предложи, ако срокът ще се удължава, то и периодът на одита да бъде разширен - от  1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г. Петър Петров от "Възраждане" поиска одитът да започва от 1 януари 2018 г. 

Вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова подкрепи предложението за одит и заяви, че колкото по-дълъг период обхваща, толкова по-добре. В крайна сметка депутатите приеха двете редакционни предложения на Халил Летифов и на Благовест Кирилов и така одитът ще обхваща периода от 2019 г. до 30 април тази година, а докладът на Сметната палата трябва да бъде внесен в НС до 29 август. 

Константинова каза още, че през юни се чака докладът на АДФИ, както и че до момента са констатирани 30 нарушения в управлението на Български пощи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!