След двучасов разговор с ПП-ДБ и ГЕРБ ДПС реши ''да не пречи'' на кабинета

До решението се стигна след продължителна среща, на която присъства и Делян Пеевски

Йорданка Веселинова 02 юни 2023 в 12:11 5516 4

Карадайъ

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС

ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС проведоха двучасова среща в стаята на движението в парламента. След преговорите Мустафа Карадайъ смени позицията си и реши "да не пречи" на кабинета "Денков-Габриел".

"За да се реализират конституционните реформи, се изисква време и парламентарно време. От тази гледна точка, за да се случат реформите, ние няма да пречим да си съставят кабинет", каза пред журналисти в парламента Мустафа Карадайъ.

Разговорите между трите формации стартираха малко след началото на пленарния ден. На срещата присъстваха съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов, бъдещите ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел, зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, председателката на парламентарната група Десислава Атанасова, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, санкционираният по "Магнитски" депутат Делян Пеевски, Хамид Хамид и зам.-председателката на НС Филиз Хюсменова.

След края на разговорите лидерът на ДПС бе лаконичен:

"Първо обсъдихме полето на разговорите, темите, по които можем да си говорим. Това е много важно, когато се говори, да се знае за какво се говори."

Той отрече да са обсъждали кабинета и отново повтори, че партията не участва в правителството. По думите разговорите са били за конституционната реформа, по която предстояло да се говори. Факт е обаче, че преди срещата с ДПС не се проведе обещаната пресконференция за официално обявяване на имената в правителството. По-рано днес акад. Николай Денков каза, че преди нея ще се проведе финален кръг разговори, но не спомена, че те ща са в стаята на ДПС и с участието Пеевски и Карадайъ.

В началото на седмицата лидерът на ДПС заемаше противоположна позиция. Само преди три дни той заяви: "Стане ли порочната сватба на ПП-ДБ и ГЕРБ, хората ще нахлуят в НС като през 1997 г." Запитан на какво се дължи смяната в позицията му, той декларира, че тази му теза не се е променила и застава зад думите си.

"Надявам се в този кабинет рамбовци да няма."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

02.06 2023 в 13:45

Тоз на фотото какво се е ожлембил, кат` прясно сгодена гювендия!

11300

3

yoghurt

02.06 2023 в 12:44

(Разбира се, че майтап!)

11300

2

yoghurt

02.06 2023 в 12:43

Айде ся и Пеевски да го реабилитират ???? !

3650

1

ImBlack

02.06 2023 в 12:38

Радвам се, че от ДПС са вдянали, че сериозни пари от евразийската фашистка кочина няма да дойдат.
Пари в държавата ще влязат от ЕС чрез ПВУ, а за да се случи трябва да се покрият изискванията, да се приемат закони, да има редовно правителство и работещ парламент!
Евразийската фашистка кочина води война срещу България с помощта на реZидента, ИТН и иZраждане и т.н.продажна, рубладжийска измет!