След думите на Габриел: Депутати се питат ще има ли избори. Никой не иска да управлява преди евровота

Ружа Райчева, Мая Младенова 22 февруари 2024 в 10:12 4069 0

Мария Габриел, Румен Радев, Николай Денков

Снимка БГНЕС, архив

Мария Габриел, Румен Радев и Николай Денков

Извънредният брифинг на обичайно лаконичната на публични изяви Мария Габриел внесе смут и сред депутатите, включително тези в управляващата (не) коалиция. 

Избори ли ще има, буквално се питаха един друг тази сутрин в парламента депутати от ПП и ГЕРБ, видяха репортерите на място.

В изказването си вицепремиерът и външен министър категорично отхвърли предложения от ПП-ДБ меморандум за управление след предвидената за 6 март ротация на премиерите. Предварителната договорка бе тогава кабинетът на Николай Денков да подаде оставка и да бъде сформиран нов на Мария Габриел. Думите на Габриел от вчера обаче се тълкуват като знак, че ротацията може въобще да не се състои. 

Макар Габриел да се върна у нас с ясна заявка да бъде премиер, във вчерашното ѝ изказване подобна решителност напълно отсъстваше.

Някои наблюдатели тълкуват думите на Борисов и Габриел като "политическо изнудване" на ГЕРБ към ПП-ДБ и смятат, че до март двете партии все пак ще се разберат, след като ГЕРБ си издейства още отстъпки.

Според други източници обаче ситуацията е патова, тъй като нито една от двете партии не иска да управлява в периода преди евроизборите. Очаква се те да са в края на май или началото на юни. Партиите от не-коалицията изглежда смятат, че ще понесат само негативи, ако управляват точно преди вота, защото опозицията, вкл. вътрешнокоалиционната, ще заложи на негативна кампания на гърба на кабинета.

Нагласите на кабинета "Денков" са да се премине към ротация на планираната дата, без забавяне.

ГЕРБ, от друга страна, не искат властта точно сега, казват източници на OFFNews. Партията на Борисов предпочитала кабинетът "Денков" да остане на власт до евроизборите, а след това евентуално да бъдат насрочени предсрочни парламентарни.

Има и друг сериозен мотив - според парламентарни източници причина за раздора в "сглобката" наистина е меморандумът на ПП-ДБ, защото с него ДПС остава извън "подялбата" на местата в държавните регулатори. Според някои, отхвърляйки така яростно меморандума, ГЕРБ се опитва да запази ДПС като съюзник.

И към днешна дата няма отговор на въпросите отиваме ли към предсрочни избори и ще има ли ротация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!