След 2 часа скандали в НС: Бежанците ще имат здравно осигуряване

Георги Ангелов 31 март 2022 в 12:10 3821 0

Снимка БТА/архив

Бежанците от Украйна, които получат статут на временна закрила в България, ще са задължително здравноосигурени. Това решиха на първо четене депутатите след бурен дебат, в който ГЕРБ се обявяваха против, но в крайна мнозинството депутати от партията на Бойко Борисов подкрепиха предложението. Против гласуваха от "Възраждане", а 16 души от ГЕРБ и 12 от ДПС се въздържаха. 

Така украинците ще ползват пълния обхват на медицинска помощ, която се заплаща от НЗОК, предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, приети на първо четене от депутатите. 

Има много други бежанци, не само от Украйна, това е дискриминация, здравното осигуряване ще тежи на всички нас, каза Елена Гунчева от "Възраждане". Костадин Ангелов от ГЕРБ отначало каза, че партията му няма да подкрепи промените, защото не е ясно откъде ще се вземат парите. 

Професор Георги Михайлов от БСП се обърна към ГЕРБ с думите: "Вие не искате да дадете хуманитарна помощ на украинците в България, военна помощ ще давате", а за тезите на "Възраждане" каза, че не може да става въпрос за дискриминация, защото това се отнася за всички получили временна закрила без значение от етнос и националност. "Това е страшна война между държави с 150 млн. и 60 млн. население", каза Михайлов и допълни, че поведението на двете партии е непростимо и недостойно.

Искрен Митев от ПП заяви, че парите ще дойдат от непохарчени европейски средства, които Еврокомисията е разрешила да бъдат преструктурирани. По време на дебата обаче стана ясно, че парите няма да са само от фондове, а и от бюджетите на Министерството на здравеопазването и на здравната каса. 

Въпросите за финансирането и обхвата на осигуряването на украинците с временна закрила ще бъдат решени преди втори четене.

Дебатите минаха през инфлацията, взаимни обвинения в предизборно говорене за "предсрочните избори, които ще са скоро", цените на горивата, оградата по границата за сирийските бежанци и други теми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!