Скарахме се на Македония, че така не може - с рестрикции за българите и увъртане за историята

OFFNews 21 октомври 2022 в 20:58 4499 2

Николай Милков и Буяр Османи

Снимка МВнР

Николай Милков и Буяр Османи

В рамките на срещата на страните - участнички в Берлинския процес днес външният ни министър Николай Милков е разговарял с македонския си колега Буяр Османи.

Минчев е подчертал "загрижеността на българската страна от някои последни развития в двустранните отношения. Сериозна тревога будят информациите за готвените законови промени в Северна Македония и тяхното очаквано въздействие върху правото на сдружаване на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание. Настоящата атмосфера затруднява упражняването на основните права на сдружаване и съществува риск тя да се отрази на цялостния контекст в двустранните отношения", посочват от външното ни министерство.

В началото на седмицата македонският парламент единодушно гласува промените в законите за сдруженията и политическите партии да бъдат приети по съкратена процедура. Тези промени ще засегнат българските клубове и сдружения в западната ни съседка с имена като "Иван Михайлов" и "Цар Борис Трети", тъй като значителна част от македонския политически елит ги смята за "противоречиви личности, нацисти или фашисти".

Милков е казал на Османи също така, че "липсата на напредък в работата на Комисията по исторически и образователни въпроси е фактор за съществуване на различни интерпретации и оценки за исторически събития и личности в двете страни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови