Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Скандал в ромските секции в София. Машините са малко и се чупят (обновена)

Владимир Йончев 01 октомври 2022 в 15:27 4877 1

счупената машина

Снимка Александър Александров

Счупената машина в 74-а секция в 94-о училище в ромския квартал "Христо Ботев" в София

Скандал избухна в секциите в 94-о училище в ромския квартал "Христо Ботев" в София. В него са разположени 8 секции, всичките с над 600 гласоподаватели.

Според Изборния кодекс във всяка една от тези секции трябва да има по 2 машини за гласуване или общо 16, плюс резервни.

Сиела, фирмата, която отговаря за машините, обаче е доставила само 8. Още днес при предаването им на Секционните избирателни комисии една от машините се е счупила.

Поискахме от Сиела да я подмени, както и да достави още, за да се спази закона, каза пред OFFNews Александър Александров, който е зам.-председател на комисията в една от секциите в 94-о училище. Сиела обаче отказаха. Казаха, че имали инструкция от ЦИК, ако някоя машина се счупи, да се гласува с хартиени бюлетини.

Кой е номерът на инструкцията обаче не можаха да кажат. Обадихме се на Районната избирателна комсися. Те казаха, че не знаят за подобна инструкция и обещаха да се заемат със случая, каза Александров.

В осемте секции в училището трябва да гласуват над 3000 гласоподавателя. От предишни избори е ясно, че тези секции са рискови и в тях винаги е имало съмненив за злоупотреби. Явно сега тече операция в тях машинното гласуване да бъде блокирано и пак да се върнем към хартиени бюлетини, които се злоупотребява по-лесно, коментира Александров.

Междувременно от РИК са информирали секционната комисия и Сиела, че счупената машина трябва да бъде подменена. Представител на Сиела е дошъл в 94-о училище и е поправил машината. Членовете на секционните комисии обаче продължават да настояват, че машините трябва да са по две, а не по една в секция.

OFFNews отправи запиване до ЦИК как се действа в такива случаи. От комисията разясниха, че по закон е задължително да има машина в секция с повече от 300 гласоподаватели. Ако броят им е над 600 ЦИК решава за всяка секция конкретно дали да има втора машина или да остане само с една. В секциите в 94-о училище активността на предишните избори е била много ниска и ЦИК е решил в тях машините да са само по една.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови