Сирия, Кипър и Украйна във фокуса на външните министри на ЕС

OFFNews 14 октомври 2019 в 19:23 1550 0

Снимка пресцентър

Сирия, ситуацията в Източното Средиземноморие и Украйна бяха водещите теми в дневния ред на Съвет „Външни работи", който се проведе днес в Люксембург. Българската делегация бе ръководена от заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от дипломатическото ведомство.

Първите дипломати на ЕС изразиха загриженост от продължаващите сондажи от страна на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър и потвърдиха необходимостта от стриктно спазване на международното морско право, както и от зачитане на суверенитета на Република Кипър.

Те отправиха настойчив призив за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие и недопускане на подкопаване на усилията за възобновяване на преговорите по кипърския въпрос. Министрите приканиха Върховния представител Федерика Могерини да представи предложения за създаване на рамков режим за ограничителни мерки, насочени спрямо физически и юридически лица, отговорни или участвали в незаконни сондажни дейности в Източното Средиземноморие. Дискусията ще продължи на заседанието на Европейския съвет по-късно тази седмица.

Външните министри проведоха дискусия по ситуацията в Сирия съвместно със Специалния представител на Генералния секретар на ООН Гейр Педерсен. Потвърдиха категорично оценката, че единственото възможно решение на сирийската криза е продължаване на политическия процес под егидата на ООН.

В тази връзка те осъдиха турската военна операция в Североизточна Сирия и отражението й върху хуманитарната ситуация, борбата срещу ДАЕШ /Ислямска държава/ и перспективите за напредък в Женевския процес след неотдавнашното споразумение за създаване на сирийски конституционен комитет за започване на политическо урегулиране. Като припомниха, че Турция е ключов партньор на ЕС, министрите призоваха Анкара да търси решения на опасенията за сигурността си чрез мирни средства.

Като представител на държава, която има над 300 км граница с Турция, Захариева подчерта пред колегите си колко е важно каналите за комуникация с Анкара да останат отворени. Според страната ни от ключово значение е да продължи изпълнението на споразумението ЕС-Турция, както досега.

На работен обяд с новия си украински колега Вадим Пристайко външните министри от ЕС приветстваха демонстрираната готовност на новото украинско правителство да работи приоритетно за по-нататъшния напредък на страната по европейския път и потвърдиха подкрепата си за осъществяване на приоритетните политически и икономически реформи.

Министрите оцениха положително стъпките за нормализиране на отношенията между Украйна и Русия, сред които са размяната на затворници и предприетите мерки за деескалация в зоната на конфликта, като изразиха очакване за скорошно провеждане на среща на върха на Нормандския формат. Същевременно потвърдиха, че категоричната подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и необходимостта от пълно прилагане на Минските споразумения остават водещи принципи в позицията на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови