“Синьо Единство”: Реформаторите вече са ни конкурент

Ивайло Анев 21 декември 2013 в 16:10 1838 0

Синьо единство

Синьо Единство няма да подпише споразумението на Реформаторския блок,  реши на днешното си събрание ръководството на партията.

“Против”  споразумението са гласували 25 души, а “за” подписването му са се обявили 4. Председателят на партията Христо Панчугов определи Реформаторския блок като “безпринципна коалиция”.

„Оттук нататък разглеждаме блока като конкурентен проект. Това е една безпринципна коалиция, която се разпада. Смятаме, че е възможно и друг път към дясно представителство, обяви на пресконференция след заседанието председателят на партията Формацията продължава да подкрепя платформата на блока и изготвените пакети от мерки в областта на икономиката и правосъдието” каза Панчугов.

Председателят на “Синьо единство” предсказа неприятна съдба за новите си конкуренти.

„Това, което нас ни съмнява е, че както се развива Реформаторския Блок той ще може да устои. Ние имаме друг път, който трябва да извървим. Трябва да запазим идеята да рефоримараме себе си, а след това България. Да се откажем от правенето на коалиции на всяка цена. Ние не робуваме на партийни структури. В края на януари свикваме национална конференция, която ще даде повече яснота” допълни Панчугов.

Пред медиите, макар и със закъснение, седна и Надежда Нейнски. Тя коментира напускането на Мартин Димитров, за когото се оказа, че по-скоро ще се раздели със “Синьо единство”, отколкото с Реформаторите. 

„Мартин Димитров напусна Синьо Единство, което беше създадено, в следствие на това че беше изгонен от СДС. Аз не бях изключена, аз напуснах тази идея, която намирам за смислена след толкова много години в политиката. Може би българската политическа реалност превръща коалициите в нещо нетрайно, заредено с много конфликти и задкулисност. Невинаги тези, които желаят най- силно промяната, печелят най- голяма подкрепа. Това, което правим доказва, че ние не се пазарим за места”, каза  Надежда Нейнски след края на пресконференцията.

Евродепутатът изрази съжаление, че пътищата между Блока и “Синьо единство” се разделят. По думите й ДСБ са затворили вратата за преговорите, преди да започне същинският диалог.

„А можехме да го направим. Смисълът на цялото това нещо е да покажем един по- различен път. ДСБ прекъсна разговорите с нас и поискаха нашето напускане преди изобщо да започне дебатът за европейските избори. Фактът, че протестиращите не приеха Реформаторския Блок, това е един смущаваш извод, който ние всички трябва да си направим. А реформата, новаторството трябва да бъде припознато най- вече от младите, студентите” завърши тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови