"Синьо единство" иска кодекса "Фидосова" за евровота

Ивайло Анев 17 февруари 2014 в 14:59 1817 0

Христо Панчугов

"Приемането на новия Изборен кодекс е безсмислено. Призоваваме този парламент да остави настоящия Изборен кодекс за евроизборите", това каза лидерът на „Синьо единство" Христо Панчугов на пресконференция на партията.

Според него управляващите се опитват целенасочено да създадат хаотична среда, за да откраднат поредните избори. Панчугов разкритикува управляващото мнозинство за това, че приемат нов Изборен кодекс само месеци преди евровота. По негови сметки едва една седмица преди изборите може да бъде структурирана новата Централна избирателна комисия (ЦИК). 

Той настоя ЦИК да се избира измежду всички партии и формации от неправителствения сектор, за да има легитимността да се разпорежда с избирателния процес и с прилагането на правилата за него.

"Синьо единство" се обяви и против връщането на нощните пътувания на ученици. 

Откритите лобистки действия на правителството отново стигнаха до премахване на забраната за нощните пътувания при организирани ученически екскурзии. Това е пореден опит на едни и същи хора през последните три правителства да поставят личните си интереси по-високо от безопасността на българските деца, констатират от "синята" партия".

Критиките на "Синьо единство" се отнасят до изменения в Закона за туризма, внесени от Министерски съвет. Промените гласят, че „...пътувания в светлата част на деня приключват: до 20,00 ч. в периода октомври - март; до 22,00 ч. в периода април - септември."

"Очевидно това става, без да посмеят да пипнат действащия член 30б - „С договора за организирано детско и ученическо туристическо пътуване с обща цена туроператорът и превозвачът се задължават да предприемат пътувания само през светлата част на денонощието" посочват от партията.

"ПП „Синьо единство" настоява МС да изтегли внесените промени в Закона за туризма и българският парламент да не приема подобни поправки", допълниха демократите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!