Симеонов: Гебрев измести руските доставчици на боеприпаси, нормално е да бъде мишена

OFFNews Последна промяна на 13 февруари 2019 в 21:08 2993 1

Бизнесменът Емилиян Гебрев е успял да измести руските доставчици на боеприпаси на няколко места по света и е съвсем нормално да бъде мишена. 

Това заяви лидерът на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов пред БНТ.

"Отравянето на Гебрев е безспорно. Човекът е бил с единия крак в гроба", подчерта Симеонов.

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че се разследва участието на руския гражданин Сергей Федотов в отравянето на Гебрев, тъй като той е бил в България по това време - в края на април 2015 г.

Симеонов обясни, че Гебрев го е потърсил през 2017 г., за да му обясни какви проблеми има с бизнеса си, като твърдял, че има репресия на държавата спрямо него и фирмите му.

"И най-вече поиска съдействие от мене, за да може една пратка - боеприпаси, предназначени за Индия и която беше на бургаското пристанище, да бъде размразена и да бъде изпратена, съгласно договора", допълни той.

Според Симеонов проблемите на Гебрев датират още от времето, когато е пожелал да купи завод "Дунарит", който има задължения от 90 млн. лева спрямо КТБ, тогава е извършено и отравянето срещу него.

"Направен е опит да бъде приватизиран "Дунарит" със съдействието на Цветан Василев. След като не е било реализирано желанието на Василев да прехвърли "Дунарит" в руски ръце, е последвало отравянето", каза Симеонов.

С течение на годините случаят се усложнява.

Той измества от големи държави руските доставчици на боеприпаси и с това става една мишена. В Индия той е изместил основния доставчик на снаряди, допълни Симеонов.

Бившият вицепремиер уточни, че през 2017 г. държавата е отнела лиценза на фирмата на Гебрев за търговия с оръжия, тъй като той е бил обвинен като ръководител на организирана престъпна група. Така и пратката за Индия е останало няколко месеца на бургаското пристанище.

"Не можах да разбера защо точно в този момент държавата реши да му отнеме лиценза. Министерство на икономиката замразява лицензите", каза Симеонов.

Той допълни, че не е потърсил службите след разговора с Гебрев, защото няколко дни по-късно бизнесменът се срещнал с премиера Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови