Симеон: Предците ми внасяха с милиони, които сега други изнасят от България

OFFNews 25 септември 2018 в 08:01 5393 2

Снимка БГНЕС

Книга с избрани статии на Симеон Сакскобургготски със заглавие "Една цел - България" бе представена в присъствието на бившия премиер, съобщи БГНЕС.

Изданието е изготвено от Алианса на либералите и демократите в Европа и съдържа статии, публикувани в периода 2010-2018. Текстовете представляват послания и изказвания по значими поводи, които призовават към единение и избягване на конфронтацията.

В официалната си реч пред публиката Симеон Сакскобургготски заяви, че е доволен, тъй като негови речи и днес звучат актуално. Бившият премиер подчерта също, че е огорчен от последните новини на съда около царските имоти и двореца "Врана". Сакскобургготски определя ситуацията около имотите като тягостна, а чашата на търпението му започва да се препълва.

"Със съжаление забелязвам, че хората, които ме атакуват мерят с различен аршин. На всички тях им напомням, че моите предци са внасяли с милиони, а други сега изнасят”, заяви Сакскобургготски.

Той подчерта още, че дворецът „Врана“, който държавата иска да си вземе, когато го е получил е бил руина. Със собствени средства е направена цялата реставрация, отбеляза той. 

Представената в понеделник вечер книга съдържа два предговора. Единият е на почетният председател на ДПС Ахмед Доган, а вторият на журналистката Красина Кръстева. Предговорът на Доган е под заглавието „Трудно се гради демокрация без демократи". В него ясно се подчертава, че политическият елит у нас не се е справил с предизвикателствата на времето след приемането ни в ЕС и НАТО и не се е възползвал от личността на цар Симеон като исторически бонус за постигането на значими национални цели.

Предговорът Доган завършва с думите, че Симеон остава "национален капитал с европейско политическо измерение".

Изказвания пред публиката направиха още Зинаида Златанова, Станимир Илчев и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, които подчертаха съществената роля на Симеон Сакскобургготски по пътя за присъединяването на страната в ЕС и НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови