Сигурността на България ще бъде застрашена, ако войната се разшири

OFFNews 11 юни 2022 в 11:53 6035 2

изтребители

Войната в Украйна може да засегне сериозно националната ни сигурност, ако се разшири южно от Одеса, в т.ч. и Приднестровието, посочи военният министър Драгомир Заков и предупреди, че политическата класа в България е изправена пред труден тест за държавност.

"Ако този тест не бъде издържан с отличен, ще имаме много сериозни проблеми в следващите между 6 и 9 месеца", каза Заков пред бТВ.

С уговорката, че не е политическо лице министърът обяви, че няма консенсус, който да е невъзможен. Така той коментира кризата в правителството, настъпила след напускането на "Има такъв народ". 

По думите  му България няма как да помогне на Украйна с оръжие, защото "в някакъв вид е фронтова държава, макар че не се водят бойни действия директно на наша територия". Страната ни има разчети за това какво е необходимо на Българската армия "в ситуация, в която не знам какво би могло да се случи". Затова България има нужда от оръжието си и ако се раздели с него, "какво ще остане за за държавата ни", изтъкна министърът.

Заков допълни, че е учуден от констатациите на украинския посланик у нас за наличностите на съответните оръжейни системи и боеприпаси в нашата армия.

Освен това министърът посочи, че ако предоставим исканото въоръжение, ще са необходими от няколко месеца до 2 г., за да могат производителите да възстановят количествата за БА.

"Не казвам, че не трябва да помогнем на Украйна. Казвам, че в момента няма как да помогнем, тъй като българската армия ще има необходимост от определени количества оръжие. Например в момента трябва да направим поръчка към български производители за производството на боеприпаси и това ще отнеме 2-3 г. минимум да ги придобием. Имаме нужда от такива боеприпаси. Представете си, ако това, което има в момента, го дадем. Ще стане наистина много неприятно", коментира Заков.

Като пример той посочи изказването своя словашки колега, който на конференцията „Глобсек“ е изразил недоволство, че оръжието, предоставено на Украйна, ще бъде възстановено на страната му "някъде около 2027 г."

"Ако няма парламент, проектът за F-16 Block 70 ще бъде рестартиран, но изобщо няма да е ясно каква ще е цената и ще има липса на яснота кога изобщо ще дойдат вторите 8 изтребителя", посочи още Заков.

И напомни, че в първото тримесечие на 2025 г. се очакват първите вече платени самолети. Очаква се в края на месеца САЩ да направят оферта за изтребители F-16 втора ръка, но тази сделка няма да се осъществи, ако няма работещ парламент.

Колкото до ремонта на МиГ-29 Драгомир Заков обясни, че се водят преговори с полската страна и става дума за закърпване на положението да идването на F-16.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10935

1

borisboris

11.06 2022 в 13:59

Сега не е ли застрашена? Преди три месеца не беше ли застрашена? По време на управлението на гроб не беше ли застрашена?
 
X

Да помогнем на украинските деца!