Сидеров имал лични причини да не гласува новия вицепремиер на 'Обединените патриоти'

OFFNews 22 ноември 2018 в 11:39 2303 1

Лидерът на "Атака" и съпредседател на "Обединените патриоти" Волен Сидеров обясни, че имал лични причини да не участва във вчерашното гласуване, при което Марияна Николова беше избрана да замести Валери Симеонов в правителството.

Тя е част от кабинета от квотата именно на коалицията, на която Сидеров е съпредседател.

Той не подписа и номинацията, с която Николова беше предложена за поста. На документа са подписите само на другите двама лидери на "Обединените патриоти" - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Днес Сидеров обясни, че не е подписал кандидатурата, защото не познава Николова."Не знам на какво е способна и тя изведнъж ми се предлага. Само заради това. Не смятам, че е нужно да подписваме тримата някаква номинация. Това е квота на НФСБ. Или се приема, или не се приема. Не е нужен моят подпис и моето одобрение", каза той. Попитан защо и депутатите от "Атака" не са били в залата при гласуването, той отговори: "Те не са кукли на конци. Всеки решава сам."

Сидеров обаче бил готов да се види с Николова. "Срещам се с всеки, който пожелае", уточни той.

Лидерът на "Атака" каза още, че никога не е поставял условие да подкрепи Николова, ако той е водач на евролистата на "Обединените патриоти". Той дори заяви, че "никога в никакъв формат не е ставало въпрос" да води листи. По информация на OFFNews обаче той няколко пъти е повдигал темата през последните месеци. Подобни негови намерения показа и конференция, която се проведе преди повече от месец, а нейни домакини бяха той и евродепутатът Николай Бареков. Там беше представено проучване на „Института за модерна политика”, според което Волен Сидеров е най-припознаван като лидер на "Обединените патриоти", а Бареков директно обяви, че вижда у Сидеров водач на евролиста.

Сидеров обаче твърди, че е питал единствено дали "Обединените патриоти" ще се явяват заедно на евровота догодина, но все още не е получил отговор от партньорите му в коалицията. 

"Това е логичен въпрос. Той ме интересува наистина, защото без нашия общ успех с ГЕРБ, който да бъде по-добър от този на БСП и ДПС, отиваме на предсрочни избори. Мисля, че това всяко дете от 1 до 4 клас го разбира. Това ме интересува единствено като загриженост за устойчивостта на управляващата коалиция", обясни Сидеров. 

Лидерът на "Атака" обаче обясни, че не иска да поставя срокове, до които колегите му в "Обединените патриоти" да кажат дали ще са заедно на евроизборите. Противно на сегашното му изказване на 21 септември през партийния вестник на "Атака" Сидеров постави ултиматум за същото - поиска до две седмици НФСБ и ВМРО да кажат дали трите партии ще се явяват заедно на евроизборите, срокът изтече, а отговор нямаше.

Сидеров каза още, че няма конфронтация с Валери Симеонов. "Критиките ми бяха към неговата роля на вицепремиер. Изкараха хора на улицата неговите политики", каза той.

"Хубав семеен живот имам, прекрасна жена и дете, галерия имам дори, да се карам с някого е последното на ума ми", добави лидерът на "Атака".

На въпрос дали бившият вицепремиер Валери Симеонов е седнал на неговото място в пленарната зала, той отговори: "Моето място историята ще го определи".

Сидеров каза още, че на предходните парламентарни избори "Атака" са жертвали себе си в името на управлението - можели да влязат и сами и да имат 10-11 души. Сега обаче партията му имала само 7. Повод за думите му е това, че "Атака" остана с депутат по-малко след връщането на Валери Симеонов в парламента. Сега формацията на Сидеров има най-малко депутати в "Обединените патриоти"- НФСБ имат 9, а ВМРО 11.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови