Ще запорират сметките на Руския културен център в София

OFFNews 23 февруари 2024 в 18:40 2663 1

Снимка Уикипедия

Сметките на Руския културно-информационен център в София могат да бъдат запорирани и българското Министерство на външните работи би одобрило подобна стъпка. 

Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на парламентарен контрол, предаде БНР. 

Тя изтъкна, че като основание може да се приеме, че центърът е във функционална връзка с Федералната агенция по въпросите на общността на независимите държави, т. нар. "Россотрудничество", а тя и ръководителят ѝ Евгений Примаков са в списъка на санкционираните от ЕС.

Управителят на Центъра е бил началник на отдел в "Россотрудничество".

"В този смисъл и с оглед придържане на единна позиция на ЕС спрямо Русия и в контекста на усилията за справяне със системната международна кампания на Русия за дезинформация и манипулиране на информацията външно министерство би подкрепило замразяването на активите на "Россотрудничество", включително банкови сметки от страна на компетентните ведомства в България", каза Габриел. 

Тя предлага да бъде приет нарочен нормативен акт, който да уреди правомощията и отговорностите на отделните институции на национално ниво с акцент върху замразяването на финансови активи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

eagle60

23.02 2024 в 19:49

Не само да се запорират сметките, а да се разръчка това гнездо на шпиони и много от персонала да си хване чамодана, на вокзале и туту
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика