Ще влязат ли България и Румъния в Шенген? Отговорът: през октомври

OFFNews 10 юли 2018 в 12:06 5105 0

Въпросът дали България и Румъния ще бъдат приети в Шенген ще получи отговора си през октомври. Това е обещал вътрешният министър на Австрия Херберт Кикл на българския евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев.

Разговорът се провел вчера, при представянето пред Комисията по вътрешни работи на Европарламента на доклада на Станишев, с който ЕП иска незабавно приемане на България в Шенген с всички граници – морски, въздушни и сухопътни. Кикл бил гост на заседанието и представил приоритетите на австрийското председателство. В разговора между двамата австрийският министър потвърдил, че въпросът за членството на България и Румъния в Шенген ще бъде разгледан от Съвета на вътрешните министри през октомври.

По думите на Станишев той е получил подкрепа за доклада си от колегите му от целия политически спектър. Предстои гласуване в комисията и в пленарна зала. Преобладаващото мнение, включително на колеги от ГЕРБ, е, че поетапно приемане би било грешка и опасен прецедент, заяви Станишев.

След седем години затишие и „снишаване“ днес можем да предприемем действия, различни от обичайните заклинания за несправедливост, които повтаряме при всеки удобен случай, подчерта той.

„Това развитие носи удовлетворение и оптимизъм, но също буди и опасения – не просто дали, а какво решение ще вземат държавите-членки – пълноправно членство или поетапно приемане. Вярвам, че този доклад може да бъде полезен инструмент в преговорите – стига управляващите да не отстъпват за сухопътните граници и да изиграят добре картите си. По това ще си проличи дали с нашето председателство сме успели да си върнем изгубеното доверие, което имахме при приемането ни в ЕС през 2007 г.“

"Шенген само по въздух и вода би било брошка на ревера на управляващите, но без големи икономически и социални ползи, а вдигането на контрола по сухопътните ще се отложи за неопределеното бъдеще. Националният интерес изисква или незабавно приемане с всички граници, или ясна времева рамка за това“, категоричен е Станишев.

За първи път от седем години насам има ясен ангажимент от страна на Съвета за формално разглеждане на въпроса. Това е исторически шанс, който не бива да пропиляваме, каза още Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови