Ще свалите маската само за секунди: Здравното министерство пусна указанията за изборите

OFFNews 18 февруари 2021 в 21:43 4379 0

Снимка Александра Маркарян

Министерството на здравеопазването публикува указанията за провеждането на изборите на 4 април.

Гласоподавателите ще трябва да са с маски, които ще свалят за секунди, за да бъдат идентифицирани.

Министерството дава още указания за кошовете за отпадъци и тоалетните в сградите, в които има избирателни секции, както и за това как членовете на комисиите ще се хранят по време на изборния ден.

Ето и някои от изискванията:

  • За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко време, като спазва разстояние поне 1,5 м. от членовете на секционната избирателна комисия. След идентифициране, избирателят поставя маската си правилно, като покрие носа и устата си.
  • Осигуряване на кошове за отпадъци, снабдени с полиетиленов плик. Препоръчително е кошовете да са с капак и педал.
  • Осигуряване на достатъчни количества сапун, хартиени кърпи и/или сушилни за ръце в санитарните възли.
  • В помещенията се извършва редовно проветряване чрез естествена вентилация, като например прозорецът/прозорците се държат отворени. Ако е невъзможно те да са постоянно отворени, проветряването се извършва за поне 5 до 10 минути на всеки час.
  • Тъмната стаичка да бъде поставена така, че входът ѝ да е обърнат към стена, за да се избегне докосване от избирателите на пердето на входа на тъмната стаичка.
  • Защитната маска за нос и уста се сваля само при консумация на напитки или храна, което се препоръчва да се осъществява при възможност на открито или при спазване на физическа дистанция от поне 1,5 м. от други лица.

Пълният текст на указанията на МЗ е достъпен тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови