Ще се прилага нова извънредна мярка „Съхранение на вино“

OFFNews 19 май 2020 в 20:50 3956 0

Започва разработване на мярка „Съхранение на вино“ за включването в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г., съобщиха от земеделското министерство.

Около това решение се обединиха предствителите на бранша по време на видеоконферентна среща с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев.

Подпомагането на винарските предприятия ще бъде насочено към складиране на вино с цел временното му оттегляне от пазара заради невъзможността да бъде пласирано вследствие на пандемията от COVID-19.

Другата възможна извънредна мярка „Дестилация на вино“ няма да се прилага, тъй като не отговаря на настоящите нужди на сектора.
Представителите на бранша се обединиха около решението да бъде отворен в началото на месец юли втори целеви прием по мярка „Инвестиции в предприятия“ само за авансови плащания от бюджет 2020 г.

По време на срещата стана ясно, че е обнародвано изменение на Наредба № 6 от 2018 г., което урежда прилагането на кризисната мярка „Събиране на реколтата на зелено“ през 2020 г. Максималният размер на подпомагане, който може да получи бенефициент по мярката за 2020 г. е 3036,86 лв./ха. В момента по нея е активен прием в Изпълнителната агенция по лозата и виното със срок до 5 юни, а заявления по мярката в ДФЗ ще се приемат от 15 до 19 юни. В момента са публикувани за обществена консултация предложенията за изменения по отношение на мярката „Преструктуриране и конверсия на лозя“.

Министър Танева съобщи, че е подготвено предложение до ЕК за извънредна мярка, която да се предприеме на ниво ЕС, за справяне с пандемията Covid-19 и нестабилното положение на лозаро-винарския сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови