Ще има ли скоро универсално зарядно за мобилни устройства?

OFFNews Последна промяна на 08 октомври 2018 в 13:42 1308 0

Снимка Пресцентър ПП ГЕРБ

Българският евродепутат от ГЕРБ Ева Майдел и нейни колеги настояват да се въведе универсално зарядно за всички мобилни устройства в ЕС.

"Става въпрос не само за смартфоните, но и таблети, устройства за електронни книги, смарт часовници, малки камери и други сходни малки смарт устройства", заяви Ева Майдел в писмо до Европейската комисия.

В него се посочва още, че годишно изхвърляме над 51 тона стари и ненужни зарядни за мобилни устройства, което е екологичен проблем, който може да се реши лесно на европейско ниво.

Ева Майдел, която е член на комисията на ЕП за вътрешен пазар и защита на потребителите, допълва, че по този въпрос се работи от 10 години, но до момента няма задължаваща европейска регулация.

„През 2011 г. най-големите производители на мобилни устройства се включиха в меморандум за доброволно използване на универсално зарядно. След няколко години това доброволно споразумение изтече и беше подписано само от някои от участниците, което ги поставя в по-неудобна позиция от конкурентна гледна точка. Освен това, меморандумът се отнасяше само за мобилните телефони. С навлизането на технологиите за бързо зареждане отново всяка компания залага на свои решения, вероятно в опит да задържи клиентите си и за други продукти, защото никой не желае да носи 3 различни зарядни, когато отива на почивка или в командировка. Затова настояваме до края на мандата си през юни 2019 г. Европейската комисия да приеме единен стандарт“, се казва още в писмото на евродепутатите до ЕК.