БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, шансовете за кабинет ''Габровски'' се изпариха

Йорданка Веселинова 06 декември 2022 в 13:02 2883 2

Архив

Снимка БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА

Пленарна зала

Ден след като президентът Румен Радев връчи първия мандат на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС, позициите в парламента не са се променили. От БСП са категорични, че няма да подкрепят ГЕРБ, но не говорят за третия мандат. От ДБ настояват за опит с втория мандат на ПП, които обаче не виждат смисъл да предлагат кабинет.

Проф. Николай Габровски е кандидатът за премиер на ГЕРБ

Така ГЕРБ не събира мнозинство за кабинет, тъй като БСП, ПП, ДБ и "Възраждане" имат над половината (общо 125) народни представители. И четирите формации вече декларираха, че не биха се коалирали с партията на Бойко Борисов.

Рано тази сутрин съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви, че все още не са получили покана за среща с кандидат-премиерът на ГЕРБ проф. Николай Габровски, но и да получат - няма да отидат. Той припомни, че групите на ПП и ГЕРБ вече са разговаряли и ясно е декларирано кои 16 политики ще подкрепят. Относно втория мандат Василев е на мнение, че по-скоро няма смисъл да се правят опити за съставяне на правителство на малцинството с техния мандат, защото нито едно от деветте им условия не е изпълнено - сред тях бе отхвърлянето на промените в ИК, приемането на законопроекта за КПКОНПИ, измененията в ЗСВ, ограничаващи правомощията на главния прокурор и други.

Василев коментира и изказването на Борисов, че ако президентът върне Изборния кодекс, той ще помоли депутатите на ГЕРБ да подкрепят ветото. Съпредседателят на ПП е скептичен, че това ще се случи, но ако промените в ИК паднат, то това според него ще означава, че парламентът е имал безсмислени заседания, вместо да приема закони по Плана за възстановяване и устойчивост.

По-късно Кирил Петков добави, че този парламент не може да излъчи правителство на малцинството с антикорупционна програма.

БСП ще отиде на среща с кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Габровски, но няма да подкрепи техния мандат, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента. Тя определи като неправилно предложението на ГЕРБ проектокабинетът им да бъде тайно гласуван.

"Когато имаш позиция, особено в такава критична ситуация за страната, в момент, в който трябва да се решават важни кризи, е хубаво тази позиция да я изразяваш публично", добави тя.

Нинова не даде категоричен отговор дали биха подкрепили кабинет на доскорошните си коалиционни партньори от ПП, но отново заговори за третия мандат:

"Първия мандат не подкрепяме, вторият е ясно, че е на "Продължаваме Промяната", третият ще изчакаме да видим на кого ще бъде и когато фактите станат факти, ще коментираме".

Относно възможността за налагане на президентско вето върху Изборния кодекс тя декларира, че БСП ще гласува отново всички промени. Нинова добави, че вече й е трудно да следи мисълта на Борисов.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че кандидатурата на  проф. Николай Габровски заслужава уважение, но ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ.

По думите му единственият шанс на 48-ото НС да излъчи кабинет е с втория мандат. Той декларира, че от ДБ са готови да продължат преговорите с ПП за съставяне на правителство на малцинството.

"Не бива да се подценява колко сложно би било това упражнение, но в крайна сметка те трябва да решат дали приемат тази отговорност или не", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови