"Шпигел": След проруско правителство България получи проевропейски служебен кабинет

OFFNews 07 август 2014 в 14:31 5163 7

Снимка Spiegel

Росен Плевнелиев

Spiegel

След провала на едно проруско правителство България ще бъде управлявана временно от западно ориентиран служебен кабинет. Президентът Росен Плевнелиев назначи във вторник избраният от него екип.

Основната задача на кабинета ще е да стабилизира разтърсената от криза Балканска държава и да подготви насрочените за 5 октомври парламентарни избори. Досегашният български еврокомисар по кризите - Кристалина Георгиева, трябва официално да бъде номинирана за втори мандат.

Служебният премиер е юристът Георги Близнашки. 57-годишният мъж обеща да осигури "повече стабилност, диалогичност и прозрачност в работата на правителството". Той иска подобри влошения имидж на България пред Европейския съюз и НАТО.

За последното ще му помага 36-годишният политолог Даниел Митов, който е външен министър в служебния кабинет. Финансовият ресор поема Румен Порожанов. 49-годишният бивш шеф на Държавен фонд земеделие ще трябва да реши проблема с кризата в четвъртата по големина банка в държавата. Спасяването на КТБ ще струва на данъкоплатците близо 1 млрд. евро, за което правителството трябва да тегли нов дълг.

Служебното правителство трябва да подпише Договора за партньорство с Европейската комисия и да подготви източноевропейската държавата за въвеждането на еврото. Този кабинет ще управлява, докато се сформира редовно правителство след парламентарните избори. Това е втори парламентарен вот в рамките на година и половина и до него се стигна, тъй като се провали коалиционното правителство на социалистите, сформирано в края на май 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!