Шофьорските книжки на хората с увреждания ще са валидни 10 години, реши НС на първо четене

OFFNews 24 януари 2019 в 13:05 2472 1

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за българските лични документи в помощ на хората с увреждания.

Измененията са предложени от депутатите от БСП Крум Зарков и Михаил Христов. С промените се увеличава срокът за валидност на свидетелствата за управление на моторни превозни средства (МПС) на хората с увреждания. По сега действащото законодателство той е ограничен до 5 години, а с измененията се увеличава двойно - до 10 години.

Процедурата по издаване на свидетелствата на хората с увреждания е изключително сложна - трябва да минат през лекарска комисия (ЛКК), а в страната има само 3 транспортни болници с такива комисии – София, Пловдив и Горна Оряховица. В мотивите си социалистите подчертават, че това силно затруднява възможността на хората с увреждания да придобият нужните документи за получаване на свидетелство.

Депутатът от левицата Михаил Христов обясни, че професионалните категории за управление на МПС са почти изцяло ограничени за хора с увреждания. Той допълни, че следващите мерки, които ще внесе с цел улесняване на хората с увреждания, ще бъдат в посока по-широк достъп до професионалните категории за управление на МПС, за да са по-конкурентоспособни на пазара на труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови