Шест испански Eurofighter-а ще охраняват българското небе до 2 декември

OFFNews 11 ноември 2022 в 16:18 1565 1

изтребител

Снимка Архив

Eurofighter f-2000

Военновъздушните сили на Испания предислоцираха днес 6 самолета Eurofighter F-2000 Typhoon в авиобаза Безмер. Българските и испанските изтребители ще изпълняват съвместно задачи в рамките на мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство по източния фланг на Алианса в периода 14 ноември – 2 декември 2022 г., съобщиха от нашето Министерство на отбраната.

"Българските военновъздушни сили ще продължат да работят за националния принос към Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО (NATINAMDS). Съвместното изпълнение на задачи от ВВС на България и Испания в мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство осигурява способността на българската бойна авиация да действа интегрирано със силите на съюзниците и да охранява въздушното пространство на страните членки на Алианса", посочи командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

"С това краткосрочно пребазиране Испания доказва своите способности и готовност да допринесе за колективната отбрана на НАТО в Черноморския регион. Очакваме с нетърпение да работим с българския екип в авиобаза Безмер и да демонстрираме общите си ангажименти към колективната отбрана", посочи генерал-лейтенант Франсиско Брако Карбо.

При изпълнение на съвместните задачи по охраната на въздушното пространство на страната ни ще се използват приоритетно българските дежурни изтребители, уточняват от МО. И допълват, че охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия, чието предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков