Шефовете на комисиите все пак ще чакат редовен кабинет

Йорданка Веселинова 19 май 2023 в 09:45 969 0

НС

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Пленарна зала

Разпределянето на парламентарните комисии все пак ще се случи другата седмица. 

Рано тази сутрин депутатите се събраха на извънреден трети председателски съвет, на който трябваше окончателно да бъде съгласувано ръководството на комисиите. Парламентарните групи обаче решиха проекторешенията да не влизат в зала днес, а идната седмица, когато се очаква да бъде гласуван и проектокабинетът на Мария Габриел. Така комисиите няма да заработят, докато няма редовна власт. 

Казусът с разпределението на комисиите не е чисто процедурен въпрос - обикновено той отразява разпределението на порциите и в изпълнителната власт. Липсата на мнозинство за кабинет обаче е причината, поради която изборът на ръководства бе отложен с повече от месец, тъй като се чакаше правителство и респективно - разпределение на силите, което да го отразява. Така се стигна до нестандартната практика съставът на комисиите да се гласува, но не и техните шефове.

За целта, по идея на Десислава Атанасова от ГЕРБ, депутатите промениха правилника си и вече Росен Желязков свиква комисиите и определя дневния им ред. Временни председатели пък станаха бившите шефове на комисиите. Изключение има за правната комисия, която от вчера е с нов председател - Стою Стоев от ПП-ДБ. Изборът му за шеф на една от най-важните комисии бе част от т.нар. "джентълменско споразумение" с ГЕРБ, според което Росен Желязков стана ротационен шеф на парламента, а Стою Стоев - на правната комисия.

На два поредни председателски съвета вчера ръководствата на парламентарните групи не успяха да стигнат до консенсус. Пазарлъкът се проточил заради идеята Гроздан Караджов да оглави регионалната комисия, а Костадин Костадинов тази за българите в чужбина. Спор е имало и за социалната комисия, която първоначално трябваше да получи БСП, но ще бъде оглавена от ГЕРБ. Депутати, присъствали на председателския съвет, коментираха пред OFFNews, че причината е решението на левицата да не подкрепи проектокабинета на ГЕРБ.

ОFFNews разполага със списък с разпределението на комисиите, според който ГЕРБ-СДС ще получат 7 комисии, ПП-ДБ - 6, Възраждане - 4 , ДПС - 4, БСП - 2, а ИТН - 1. Очаква се ГЕРБ-СДС да получи комисиите по отбрана, външна политика, енергетика, земеделие, социална и антикорупционна. "Продължаваме промяната - Демократична България" пък ще ръководи правната комисия, здравеопазването, комисията по въпросите на ЕС, комисията за правата на човека и електронното управление. ДПС пък взима конституционната комисия, тази по бюджет и финанси и комисията по околната среда. "Възраждане" ще оглави тази за българите в чужбина, ИТН - регионалната, а БСП - транспортната и комисията по спорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови