Шефът на НАТО: Ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник (видео)

OFFNews 29 март 2022 в 21:19 6408 14

Снимка БТА/АП

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отправи видеообръщение към председателя на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателя Кирил Петков и народните представители по повод 18-ата годишнина от приемането на България в Алианса. Видеото е публикувано на сайта на парламента тази вечер.

На днешната дата преди 18 години Вашата страна стана член на нашия съюз, като България оттогава неизменно е била отдаден съюзник, заявява генералният секретар на НАТО.

Той благодари за приноса на България към общата сигурност, като отбелязва, че това важи в не по-малка степен и за региона на Черно море, който е от голямо стратегическо значение за НАТО.

Българският принос е още по-значим в този решаващ момент за нашата сигурност, казва Столтенберг по повод войната в Украйна.

Съюзниците в НАТО осъждат тази война и призовават президента Путин да я прекрати незабавно, да изтегли всички свои войски и да се обърне към дипломацията, посочва той.

"В отговор на тази нова реалност НАТО укрепва своите възпиращи и отбранителни способности. В момента има сили от стотици хиляди в състояние на повишена готовност на територията на Съюза. Налице е числен състав от 100 000 от САЩ в Европа и още 40 000 под прякото командване на НАТО, най-вече в източния фланг на Съюза, със силната подкрепа на въздушни и морски сили, както и противовъздушна отбрана", заяви Столтенберг.

Той отбеляза, че съюзниците са изпратили войскови сили в България: "Испания е пратила бойни самолети "Юрофайтър", а скоро и Нидерландия ще прати F-35, работейки рамо до рамо с българските ВВС. Създавате и многонационална бойна група на НАТО. Това е трансатлантическа солидарност в действие, с ясното послание, че всички сме единни."

"Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник. Един за всички и всички за един", каза още генералният секретар на НАТО.

Столтенберг насърчава България и всички съюзници да инвестират най-малко 2 процента от БВП за отбрана.

Знам, че мога да разчитам все така на ангажираността на България в НАТО в бъдеще, каза още в обръщението си той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

16

IvanGrozn

30.03 2022 в 13:55

Аз не съм копейков трол така че не благодаря. Ти обаче си си абониран.

-2175

13

IvanGrozn

30.03 2022 в 13:46

Само ти и ще се молиш, жалък трол!

-240

11

редовно четящ

30.03 2022 в 13:20

Добре, че сме в НАТО. Иначе досега да сме станали отново окупационна територия на орките от московията.
 
X

Подкастът на OFFNews