Сглобката се смазва с диалог

Йорданка Веселинова 21 декември 2023 в 18:31 1710 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Асен Василев, Йордан Цонев и Теменужка Петкова след приемането на план-сметката за догодина.

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се поздравиха за добрия диалог около бюджета и заговориха, че с него се показало, че управлението е стабилно.

Това стана ясно на брифинг след приемането на план-сметката за догодина на Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Йордан Цонев от ДПС и съпредседателят на ПП-ДБ и финансов министър Асен Василев.

Сглобката се смаза

Сглобката се смазва с диалог, стана ясно от брифинга.

"Това, което доказа този бюджет в политически план, е че всички проблеми, които има пред управлението, могат да се решават с диалог. Само с диалог и с нищо друго. Моето скромно мнение е, че всяко управление има бъдеще, ако работи за хората и ако има диалог вътре в това управление", каза Цонев.

На свой ред Теменужка Петкова заяви, че "днес е един добър ден за публичните финанси". Тя също така каза, че диалогът е ключов при приемането на текстовете.

Бюджетът - рекордьор

И Асен Василев, и Йордан Цонев отчетоха, че за първи път в бюджет влизат всички - национални и общински капиталови разходи. Депутатът от ДПС отчете, че такъв опит са правили редица финансови министри, но никой не го е постигал.

Съпредседателят на ПП-ДБ пък отчете, че за първи път от 3 години бюджетът се приема в срок, а не в годината, в която ще се изпълнява.

Василев добави, че бюджетът е разписан при дефицит от 3%, което е и гарант за приемането на страната в Еврозоната. Той коментира и заявката на президента Румен Радев отпреди седмици, че ще наложи вето на бюджета. По думите му няма основание за налагането на такова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!