Северна Македония е готова да запише българите в конституцията си

Заев е пристигнал в София с конкретни предложения за решаването на спора с България

OFFNews 17 юни 2021 в 16:08 14444 0

Снимка БТА /Христо Касабов

Служебният премиер Стефан Янев се срещна с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в Министерския съвет.

Преди членството си в ЕС Република Северна Македония е готова да отвори конституцията си и да запише приноса на българския народ, така и на хърватския народ в изграждането на държавата ни. Това каза македонският премиер Зоран Заев на пресконференция след срещата си българския си колега Стефан Янев.

"Констатирахме, че имаме прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента, в частност изпълнението на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество от 2017 г.", каза Стефан Янев. „Стремежът ни в момента е да създадем благоприятна среда. Среда на доверие, приятелство, среда на откровен разговор, открит диалог, което да спомогне нашите специалисти да седнат и намерят правилните решения, които да бъдат представени пред обществата както в РСМ, така и в България и съответните политически ръководства на държавите да намерят правилните решения, за да се движим напред“, допълни той.

Янев каза още, че делегацията на Зоран Заев е пристигнала с конкретни предложения, като посочи, че те ще бъдат обсъдени интензивно и професионално в близките дни. Изненадващо Заев ще остане и тази вечер в България, като обсъжданията ще продължат и днес.

„Надявам се най-вече на това, което казах и което демонстрирахме и днес – атмосферата на доверие и взаимно разчитане и зачитане на националните интереси да продължи в интерес на търсене на решения, защото европейската перспектива на РСМ и Западните Балкани като цяло са в интерес и на България, и на целия регион, и на ЕС. Всичко това трябва да е в рамките на правилата и диалога, който най-напред трябва да изчисти нещата, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство“, добави служебният премиер.

Според Янев трябва да се търси пресечна точка между интересите на България и Северна Македония.

“Ако сме отговорни политици и лидери на нашите народи, то е наше задължение да работим над намирането на решение на двустранните въпроси”, заяви премиерът на Република Северна Македония. „Днес седнахме и разговаряхме за двустранен проблем. Ние имаме приятели навсякъде по света – и Република Северна Македония, и България, но проблемът е двустранен. Трябва да намерим неговото решение. Ако сме отговорни политици и лидери на нашите народи, то е наше задължение да работим над намирането на решение. С премиера Янев разговаряхме за същността и структурата на възможното решение на проблема. Наше задължение е да разговаряме по двустранните въпроси, които не е невъзможно да бъдат решени. Вярвам, че има възможност да намерим решение. Работим заедно и разговаряме, за да намерим решение“, допълни той.

Двамата премиери са разговаряли и за интензитета на работа на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония.

„За нас друга алтернатива няма. Вярваме в европейските ценности“, подчерта Зоран Заев и призова Македония и българският народ да поддържат добросъседски и приятелски отношения.

На въпрос, който цитира бившия премиер Бойко Борисов, че служебният кабинет няма да направи нищо Янев каза попита защо тези политически лидери не са направили нищо досега. “Правим всичко възможно да търсим решения в най-кратък срок. Кога и как ще свършат нещата зависи от нас”, добави Янев.

Заев каза, че историята е много важно и цитира “мъдър” човек, който е казал, че за да отворим прозореца на бъдещето, трябва да позатворим, не да затворим, вратите на миналото.

Янев добави, че езикът на омразата не трябва да доминира нито в България, нито в Македония. Не трябва да има цензура, но е важно езикът на омразата да не се култивира на държавно ниво, добави служебният премиер. Той съобщи, че със Заев са замисли Юредица мероприятия за да дадем възможност на младите хора да бъдат по-често, заедно да намират техния си език на общуване, което ще бъде полезно в годините напред, а не да се обръщат назад и да търсят проблемите”.

В момента Заев е на среща с президент Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови