СДС пробва критика към властта на тема коронавирус

OFFNews Последна промяна на 05 юли 2020 в 13:47 2022 2

СДС разпространи позиция, в която съобщава, че синята партия е силно обезпокоена от нарастването на заразените с COVID-19 в последните дни.

Очевидно е, че трите „Д“ – дистанция, дисциплина и дезинфекция, вече не се спазват стриктно, а е безспорно, че и контролът не е достатъчен, заявяват от извънпарламентарната политическа сила, която на последните евроизбори се яви заедно с ГЕРБ и така успя да вкара Александър Йорданов в Европейския парламент.

Според сините на фона на продължаващите по-строги мерки в повечето европейски страни, България е предприела спасителна акция за ресторантьорския бизнес и туризма. Но отливът на почиващи от чужбина, предпочитанията на българите да летуват в южните ни съседи и увеличаването на броя на заболелите у нас, ще доведат до обратен резултат, тъй като някои европейски държави вече въведоха 14-дневна карантина за пристигащи българи. Седесарите твърдят, че това е сигнал, че България се приема като високорискова страна за коронавирус.

От партията предлагат, без да се връщат сериозните ограничителни мерки от извънредното положение, да се помисли за: по-строг контрол за спазването на социалната дистанция в заведенията; забраняване на всякакви големи публични събирания, футболни мачове с публика и други спортни събития със струпване на хора; постоянно присъствие на органите на реда в кварталите с рискови групи; както и налагане на строги санкции за нарушителите.

Ето и цялата позиция на СДС:

Силно сме обезпокоени от нарастването на заразените с COVID-19 в последните дни.

Въведените мерки по време на извънредното положение дадоха своите добри резултати и бяха предприети, за да може здравната ни система да се подготви по-добре за епидемията. Но тяхното облекчаване доведе до сериозно нарастване на заразените и сме притеснени дали ще се справим успешно с тази вълна. Статистиката показва, че само за месец юни у нас над 350 души на 1 милион са потвърдени с COVID-19, което пренарежда България от крайните в челните места по брой заразени.

Очевидно е, че трите „Д“ – дистанция, дисциплина и дезинфекция, вече не се спазват стриктно, а е безспорно, че и контролът не е достатъчен.

Свидетели сме на заведения без нужното отстояние, събиране на големи групи, особено в по-малките населени места, където контрол на практика липсва, спортни мероприятия с многобройна публика и други събития със струпване на хора.

На фона на продължаващите по-строги мерки в повечето европейски страни, България предприе спасителна акция за ресторантьорския бизнес и туризма. Но отливът на почиващи от чужбина, предпочитанията на българите да летуват в южните ни съседи и увеличаването на броя на заболелите у нас, ще доведе до обратен резултат. В някои европейски държави вече е въведена 14-дневна карантина за пристигащи българи, което е сигнал, че ни приемат като високорискова страна за COVID-19.

Опасяваме се, че отпускането на мерките и отварянето вътре в държавата, освен до обезпокоителното нарастване на заразените, ще доведе до затварянето на възможностите ни отвън, което неминуемо ще се отрази зле на икономиката.

Предлагаме, без да се връщат сериозните ограничителни мерки от извънредното положение, да се помисли за: по-строг контрол за спазването на социалната дистанция в заведенията; забраняване на всякакви големи публични събирания, футболни мачове с публика и други спортни събития със струпване на хора; постоянно присъствие на органите на реда в кварталите с рискови групи; налагане на строги санкции за нарушителите.

Постигнатото в борбата с COVID-19 е напът да бъде загубено, а да не забравяме, че скоро ще настъпи есента, съпроводена и с други вирусни заболявания.

Опасността не е преминала и не бива да я подценяваме. Затова, нека първо да съхраним живота и здравето на хората, защото без тях няма нито туризъм, нито потребление, нито икономика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1810

2

Пенчо бре

05.07 2020 в 16:41

Съвсеем лека критика! Умерена, в рамките на закона! да не си помислите нещо, г-н Борисов! Ние само така, лееекичко!

8075

1

elbarbudo

05.07 2020 в 15:42

Кои бяхте вие, господа помияри?