Сделка за машини за гласуване ще има, продължават преговорите за парите

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2021 в 09:50 1035 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

„Сделка по всяка вероятност ще има, но все още не е финализирана. Най-вероятно до края на седмицата всичко ще бъде изяснено.“ Това каза пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател и говорител на ЦИК, за проведената вчера вечерта среща между Централната избирателна комисия и производителя на машини за гласуване „Смартматик“.
Относно договора, който ЦИК ще предложи на „Сиела Норма“ за логистиката и софтуерното осигуряване на машините на предстоящите избори, Томов посочи, че „без сключването на такъв договор, колкото и машини имаме, няма да можем да ги използваме“.

От Холандия и Тайван могат да бъдат осигурени над 1500 машини, увери той. Машините от Холандия ще бъдат доставени чрез сухоземен транспорт. Това ще се случи и с машините, които ще потеглят към секциите в чужбина, с изключение на тези зад Океана.

Преговорите продължават около транспорта, логистиката на машините и процедурата за актуализирането на софтуера за всеки следващ вот, поясни Цветозар Томов.

По думите му целта е до президентските избори наесен ЦИК да е самостоятелна и да не зависи от никого за актуализирането на софтуера за следващи избори.

ЦИК в сегашния ѝ състав няма намерение да харчи безразборно пари на данъкоплатците, каза Томов. „Ще търсим максимално изгодни за страната и за ЦИК финансови условия при реализацията на тази сделка“, коментира той за преговорите със „Смартматик“. Томов смята, че е възможен ценови компромис и ще се намери оптимално финансово решение.

В момента ЦИК има 9600. В Холандия има произведени 672 машини, а до сряда могат да бъдат произведени в Тайван.

"В България трябва да има машини в 9400 секции, зад граница трябва да има машини в 242 секции, ще направим възможното да се справим", заяви в събота другият говорите на ЦИК Росица Матева. По думите й ще е много по-добре, ако в повече секции има повече от една машина. "Ако доставим тези машини, за които говорим, ще имам по две в повече от 700 секции", обясни говорителят на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови