Съветът по сигурността не е вземал решение да се гонят руските дипломати, твърди Радев

OFFNews 30 юни 2022 в 16:38 1486 3

президент

Снимка БТА

Румен Радев

Явно решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далеч от институционалния път за вземане на решения, обяви президентът Румен Радев на брифинг в Мадрид във връзка с експулсирането от България на 70 служители на руското дипломатическо представителство.

Той отрече да е бил информиран предварително от ДАНС за взето от правителството решение по този въпрос. Последствията може да бъдат сериозни, най-вече за нашата дипломатическа мисия в Москва. По този начин не може да се вземат решения от изпълнителната власт по толкова важен въпрос, каза Радев, цитиран от БТА.

"Легитимността на институциите е в отстояването на фактите и осъзнаването на отговорността за собствените си действия. По отношение на фактите в президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС за това", заяви президентът.

На Съвета по сигурността към Министерския съвет, проведен на 9 юни, където е участвал представител на президентството, тази тема не e фигурирала в обявения предварително дневен ред, бе категоричен Радев. Темата се повдига вътре за обсъждане по принцип, но по нея няма взето решение. Въпреки това, когато представителят на президентската институция се върнал в президентството и казал как е протекъл съветът, президентството е изпратило писмо на секретаря на Съвета по сигурността към МС с въпрос за взетите на съвета решения. Отговорът е бил, че няма гласувано и прието решение на този съвет, обясни той.

"Това ясно показва, че явно решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далеч от институционалния път за вземане на решения“, каза Радев.

Според него потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан. Ако все пак отидем на вариант избори, преди 15 септември те не са целесъобразни, защото трябва да се гарантира максимално висока избирателна активност, добави президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1073

3

Kaloyan79

30.06 2022 в 18:00

Остроухият шофьор на самолет да вземе и да отиде на почивка в Русия . Баси тъпака, но поне спестява пари - никой никъде не го кани

-240

2

редовно четящ

30.06 2022 в 17:07

То, ако зависи от тебе, ще поканим още 150 шпионина!

2073

1

Johnny B Goode

30.06 2022 в 16:44

Спокойно бе резиденте.
Началника няма да те обвини тебе за това. Всички знаят, че си добра руска подлога.