САЩ ни насърчават за върховенството на закона, свободата на медиите и борбата с корупцията

Тръмп и Борисов се разбраха за зловредните влияния, енергийната сигурност, условията за инвестициите, позициите по източния фланг на НАТО. И за желанието ни визите да паднат

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2019 в 01:42 3676 1

Снимка пресцентър

Съединените щати насърчават България да продължи борбата с корупцията, която възпрепятства доверието в публичните институции и икономическия растеж. САЩ твърдо подкрепят медийната свобода в глобален мащаб, тъй като свободната преса е от съществено значение за демократичните нации, и насърчават България да продължи да защитава свободата на медиите.

Това се посочва в съвместното изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп и министър-председателя на България Бойко Борисов, публикувано от офиса на прессекретаря на Белия дом и цитирано в сайта на американското посолство в София.

Оценен и разразилият се неотдавна скандал с руския шпионин у нас и обвиненията срещу български граждани за шпионаж в полза на Кремъл. "САЩ подкрепят неотдавнашните усилия на България да защити независимостта и суверенитета на страната от зловредни влияния. Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите и агенциите, участващи в разследването и разкриването на нарушения на българското законодателство от страна на злонамерени чуждестранни фактори и потвърждаваме правото на България да определя своето собствено бъдеще", се казва в текста.

Подчертано е, че доброто управление и върховенството на закона формират основата на общата сигурност и просперитет на двете държави. Съединените щати приветстват постоянните усилия на България по отношение на икономическите реформи, добрите практики и регулаторната рамка, които са насочени към спазване на международните стандарти, включително тези на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

България подчерта своето желание да започне присъединителния процес към ОИСР възможно най-скоро.

Като приятели и съюзници Вашингтон и София се ангажират да задълбочават двустранното сътрудничество в областта на сигурността и насърчаваме икономическия растеж и просперитет на нашите две велики нации. Двамата лидери  обявиха мерки, насочени към засилване на стратегическото партньорство между Съединените американски щати и Република България.

Главната цел на двустранните отношения е укрепването на трансатлантическата общност като общност от нации, обединени от споделени саможертви и ангажимент към обща отбрана, демократични ценности, справедлива търговия и взаимни стратегически интереси. Преди 30 години, след края на комунистическата диктатура, България свободно избра трансатлантическата ориентация. Преди 15 години България препотвърди своя трансатлантически прозападен избор като страна съюзник в НАТО.

Изтъкнати са връзките в търговията и инвестициите между двете страни и общия интерес за формиране на инвестиционен климат, който предлага прозрачност, предвидимост и стабилност, както и равни условия за съответните компании.

Вашингтон и София се ангажират с принципа за справедливо отношение към инвеститорите, разрешаване на инвеститорските спорове по пътя на добросъвестни преговори и разширяване на двустранната търговия.

Изразени са намерения за съвместни усилия за определяне на момента, когато ще бъде възможно сключването на Споразумение за социална сигурност.

Важен акцент е, че САЩ подкрепят желанието на България за присъединяване към Програмата за безвизово пътуване и приветстват продължаващия напредък на България по изпълнение на определените от закона изисквания за присъединяване към тази програма.

Съединените щати оценяват високо лидерството и ангажимента за споделяне на финансовата тежест на България, чиито разходи за отбрана надхвърлят 2% от БВП тази година. България планира в дългосрочен период да изпълни обещанието си за разходи за отбрана като член на НАТО до 2024 година.

Въоръжените сили на САЩ и България са обединени в защита на свободата и очакват да засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, включително и Черно море, което е от особена важност за евроатлантическата сигурност. Съединените щати и България извличат взаимна полза от съвместните учения и другите начини за оперативно използване от страна на САЩ на учебния полигон „Ново село“ и авиобаза „Граф Игнатиево“ и възнамеряват да проучат начини за по-нататъшно развитие на възможностите ни за съвместни учения в бъдеще. Съединените щати и България също така възнамеряват да продължат сътрудничеството си за унищожаване на излишни конвенционални оръжия.

Взаимно е споделено желанието на двете страни да работят заедно чрез многостранни форуми, особено чрез Инициативата „Три морета“ и Партньорството за трансатлантическо енергийно сътрудничество, за насърчаване на регионалното развитие, включително посредством разширяване на ключовата енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура. Отчитайки, че сигурните мрежи за комуникация от пето поколение (5G) ще бъдат от жизненоважно значение, както за бъдещия просперитет, така и за националната сигурност, САЩ и България заявяват желанието си да засилят сътрудничеството си в тази област.

САЩ приветстват стремежа на България да стане регионален разпределителен център за природен газ посредством завършване на интерконекторната връзка Гърция-България, придобиване на дял и резервиране на капацитет в плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис, Гърция, либерализиране на вътрешния си газов пазар, разширяване на капацитета и осигуряване на достъп до газовото си хранилище, сътрудничество със Сърбия по изграждане на друг интерконектор и инвестиране в реверсивния капацитет на Трансбалканския газопровод за диверсифициране вноса на газ за Източна Европа съобразно правилата на Европейския съюз. Всички тези стъпки значително ще подобрят енергийната сигурност на България, ще понижат цената на енергоносителите за българския потребител и ще направят България енергиен лидер в региона, е посочено в изявлението.

Съединените щати и България разбират, че енергийната сигурност е национална сигурност. Двете страни подчертават  общото си разбиране, че диверсификацията на енергийните източници е гаранция за енергийна сигурност, независимост и конкурентоспособност за двете икономики. Отчитайки интереса на България да премине към по-ефективни и по-чисти източници на енергия, Вашингтон и София ще си сътрудничат за увеличаване на доставките на газ от различни и надеждни източници и за диверсификация на сектора на ядрената енергия.

В тази връзка САЩ възнамеряват да изпратят технически екип в България, който заедно със своите български колеги да проучи възможностите за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително и ядрената. Постигнато е разбирателство за разработване само на енергийни проекти, които имат ясна икономическа основа или търговска необходимост.

Съединените щати и България планират да работят заедно за засилване на енергийната сигурност на България, като подкрепят експедитивното лицензиране и използване на американско ядрено гориво за атомната електроцентрала „Козлодуй“ при стриктно спазване на изискванията за безопасност и диверсификация и разпоредбите на Европейския съюз.

Съединените щати и България поемат ангажимент да провеждат редовен стратегически диалог между двете нации през 2020 година и след това.